Úterý, 16. dubna 2024

13. května - Den otevřených lesů

Vysvětlit nejčastější mýty, kterým veřejnost v souvislosti s hospodařením v lesích podléhá. To je jeden z hlavních záměrů, se kterým Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), pořádá akci ,,Den otevřených lesů". 

13. května - Den otevřených lesů

Vydat se do lesa může každý a kdykoliv. Ale den, kdy vlastníci obecních, soukromých a církevních lesů prostřednictvím akce pro veřejnost osobně ,,otevírají" své lesy? Takový den je jen jeden! Letos termín připadá na sobotu 13. května 2023.

Zaškrtněte si datum akce ,,Den otevřených lesů", kterou pořádá SVOL se svými členy, v kalendáři už nyní. Zima rychle uteče a máte se určitě na co těšit. Vlastníci lesů pro vás chystají komentované pochůzky v lese, ukázky lesnických prací, zalesňování a ukázky lesní pedagogiky.

  • Víte, jak dlouho roste strom, než se v jeho stínu můžete posadit?
  • Kolik litrů kyslíku vyrobí jeden strom za rok? Za jak dlouho ze semínka ,,vyroste dřevo" na výrobu stolu?
  • Jaký je rozdíl mezi lesníkem a myslivcem?

Přijďte na akci Den otevřených lesů, kde se to všechno (a ještě mnohem víc) dozvíte.

Přímo ve ,,svém" oblíbeném lese, do kterého jste zvyklí chodit, se potkáte s jeho majitelem. Můžete si s ním pohovořit o tom, jak se stará o svůj les, jak se vyrovnává se změnou klimatických podmínek, a navíc si můžete některé lesnické činnosti i sami vyzkoušet, něco pro přírodu udělat a zabavit své ratolesti.

Podívejte se, jak se Den otevřených lesů vydařil v loňském roce.

DOL logo final RGB velké 1

Na co se můžete těšit:

Pro děti jsou připraveny poznávací stezky s lesní tématikou (toho, co les poskytuje celé společnosti je hodně, ale funguje to jen díky správnému trvale udržitelnému hospodaření), ukázky práce s těžkou technikou i koňmi, setkání s lesníky a příklady jejich práce (od sázení stromků přes péči o ně až po těžbu), výcvik dravců, možnost vyrábět ze dřeva nebo lesních plodů, ochutnat místní dobroty.

,,Společným mottem akce je ukázat, proč je v lese potřeba hospodařit a jak o ně my, vlastníci nestátních lesů, pečujeme. Vlastní program akce se ale bude na jednotlivých majetcích přihlášených členů, lišit," vysvětluje tajemnice SVOL Marie Růžková. ,,Souvisí to samozřejmě s velikostí majetku a možnostmi. U drobného vlastníka se návštěvníci akce mohou spíše těšit na komornější program - třeba právě komentovanou procházku lesem, která má bezpochyby své kouzlo. V nabídce cestovních kanceláří ji určitě nenajdete. U větších vlastníků bude náplň akce více dynamická, se spoustou příležitostí vidět práci lesníků v praxi a leccos si užít doslova na vlastní kůži."

Interaktivní mapu přihlášených majetků a podrobnosti k programu najdete na www.denotevrenychlesu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů