Čtvrtek, 28. března 2024

Český patent spoří plyn při vaření

Český patent spoří plyn při vaření

Úsporu až padesáti procent plynu při vaření pokrmů přinese relativně jednoduchý, ale technicky velmi vtipný odlitek ze šedé litiny. Ten při položení na mřížku jakéhokoli běžného plynového sporáku funguje jako účinná aerodynamická brzda odtoku horkých spalin, čímž výrazně lépe využívá energii v plynu ukrytou.

Autorem řešení je novinář a vynálezce Václav Husák, mezi přáteli známý pod přezdív­kou ,,Cimrman II." Z přihlášky patentu podaného na Úřad průmyslového vlastnictví ČR vy­plývá, že díky ,,spořiči" se pode dnem hrnce vytváří polouzavřený prostor, v němž je vzhle­dem k turbulencím způsobeným výstupky na jeho spodní straně pozdržen odtok horkých plynových spalin. Natolik, že mají možnost předat vařenému obsahu až téměř o polovinu více energie, než je dosud při vaření běžné. Účinnost zařízení byla proměřena s pomocí termo­kamery.

První výrobek z budoucí řady vari­ací byl navržen k využití na největším běžném hořáku plynového sporáku, protože k úspoře plynu dojde při vaření - tedy nikoli při pouhém ohřívání pokrmů.

Patent dosud není prakticky využit, protože jeho autor není sám schopen zafinancovat zhruba 250 tisíc korun do výroby vysoce produktivní formy a investora dosud nesehnal.

Autor patentu je PhDr.Václav Husák, tel: +420 776 024 707, e-mail: rollpa@atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů