Pátek, 19. dubna 2024

Desítky dobrovolníků uklízely Sněžku, nasbíraly 125 kg odpadků

Desítky dobrovolníků uklízely Sněžku, nasbíraly 125 kg odpadků

Jarní akce Ukliďme Sněžku a pod Sněžkou se dnes zúčastnily desítky dobrovolníků. Z Pece pod Sněžkou ráno vyrazily dvě skupiny, jedna vyjela lanovkou na Sněžku a druhá se vydala na sběr odpadků kolem horského střediska. Dobrovolníci sesbírali asi 125 kilogramů odpadků. ČTK to řekl organizátor Libor Pelikán. Akci uspořádalo město jako součást celorepublikové Ukliďme svět, ukliďme Česko.

"Celkem se zúčastnilo 50 lidí. Nasbírali jsme odhadem 125 kilogramů odpadků a prošli trasu o celkové délce 19 kilometrů. Smyslem akce bylo uklidit po zimě nepořádek po turistech, který se tady po zimě nastřádal," řekl ČTK Pelikán.

Dobrovolníci se ráno sešli v Peci pod Sněžkou, kde dostali pracovní rukavice a pytle na odpad. První skupina, která čítala asi 35 lidí, měla sraz u dolní stanice lanové dráhy a vyjela lanovkou na Sněžku. Z nejvyšší české hory, ze které již většina sněhu odtála, pak šla dvěma proudy zpět do Pece, a to přes Růžovou horu a Obřím dolem. Druhá skupina se sešla blíže k centru města u pizzerie a šla hlavně kolem Pece. "Zaměřila se především na Vlčí potok," řekl ČTK Pelikán.

Nejčastějšími odpady u turistických tras byly papírové kapesníčky, plastové lahve, hygienické potřeby, igelitové pytlíky a nedopalky. Dobrovolníci vytáhli z potoka třeba i několik starších zavázaných pytlů s odpadky. "Našly se i sluneční brýle, rukavice nebo lyžařské hůlky," řekl ČTK Pelikán.

Podobnou akci, avšak na větší rozloze, v Krkonoších každoročně pořádá také Správa Krkonošského národního parku. Při Akci Čisté Krkonoše se ročně seberou tuny odpadků.

Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická akce, která se koná na území celé republiky. Za celý loňský rok se do 3295 úklidů zapojilo téměř 135.000 dobrovolníků. Díky nim zmizelo z přírody 2113 tun odpadu. První ročník akce s názvem Ukliďme Česko uspořádal na jaře 2014 spolek Ekosmák. O dva roky později se projekt spojil s obdobnou kampaní Ukliďme Svět, kterou od roku 1992 pořádá Český svaz ochránců přírody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů