Čtvrtek, 28. března 2024

Většina bioproduktů se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech

Většina bioproduktů se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech

Většina bio ovoce a bio zeleniny se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech, zatímco u standardních výrobků je podíl mnohem menší. Švýcarská organizace pro ochranu spotřebitelů zjistila, že v plastu se prodává 84 procent organicky pěstovaného ovoce a zeleniny, v případě konvenční produkce je to 44 procent.

"Pro ekologicky smýšlející spotřebitele, kteří zpravidla přikládají zvláštní význam ekologicky šetrné spotřebě, je to dvojnásob nepříjemné," uvedla organizace.

Do průzkumu vybrala 221 produktů v deseti obchodech v Bernu a Basileji, včetně maloobchodních gigantů Migros, Coop, Denner, Aldi a Lidl, napsal server swissinfo.ch.

Řetězec Migros v reakci uvedl, že jeho cílem pro letošní rok je zdvojnásobit prodej nebaleného bio ovoce a zeleniny, ale zaměřuje se na ochranu produktů a tím předchází plýtvání potravinami.

Ekologické organizace Greenpeace a ZeroWaste Switzerland tvrdí, že země nedělá dost pro to, aby svůj plastový odpad omezila. Švýcarsko ročně vyprodukuje téměř 100 kg plastového odpadu na obyvatele, ale podle spolkového úřadu pro životní prostředí je recyklováno pouze deset procent. Zbytek zmizí ve spalovnách nebo cementárnách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů