Čtvrtek, 28. března 2024

ŘSD dostalo pokutu 100 tisíc korun za narušení krajinného rázu okolí silnice na Jesenicku

ŘSD dostalo pokutu 100 tisíc korun za narušení krajinného rázu okolí silnice na Jesenicku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo pokutu 100 tisíc korun za to, že bez souhlasu orgánu ochrany přírody změnilo ráz krajiny podél silnice mezi obcemi Žulová a Vápenná na Jesenicku. Zjistili to inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Olomouci. ŘSD se přestupku dopustilo při kácení převážně lipových a jabloňových alejí podél této komunikace v dubnu 2018.

ŘSD sice mělo povolení ke kácení stromů (celkem 73 dřevin), ovšem nebyl jí vydán souhlas ke změně krajinného rázu, který následkem kácení nastal. ,,O tento souhlas Ředitelství silnic a dálnic příslušný orgán ochrany přírody - Městský úřad Jeseník - vůbec nepožádalo. Bez povolení tak změnilo krajinný ráz. Kácením velkého počtu stromů došlo k výrazné změně charakteru lokality i k výraznějšímu narušení kulturní, historické a estetické dominanty v krajině. Po provedeném kácení nezůstala na lokalitě žádná vzrostlá dřevina. Pro legální realizaci záměru měly existovat povolení ke kácení i souhlas se změnou krajinného rázu současně. ŘSD disponovalo pouze jedním z těchto dokumentů a porušilo tak zákon o ochraně přírody a krajiny," uvedl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Olomouc.

Inspektoři ČIŽP přitom upozorňují, že Ředitelství silnic a dálnic bylo úřady v minulosti už několikrát upozorňováno, že si při rozsáhlejších káceních musí o souhlas se změnou krajinného rázu zažádat. ,,ŘSD na to však dlouhodobě nereflektuje. Přitom problematika ochrany krajinného rázu není pro tento subjekt vzhledem k charakteru jeho činnosti neznámou problematikou," dodal Pallós.

Nedovolenou změnu krajinného rázu potvrdilo i Ministerstvo životního prostředí, které posuzovalo odvolání ŘSD. Po rozhodnutí MŽP činí pravomocná pokuta 100 tisíc korun.
vyzaduji

vyzaduji

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů