Sobota, 20. dubna 2024

Odpadového Oskara získal v kraji Fulnek, je nejlepší i v zemi

Odpadového Oskara získal v kraji Fulnek, je nejlepší i v zemi

Město Fulnek na Novojičínsku zvítězilo v soutěži Odpadový Oskar, kterou letos popáté vyhlásila česká nezisková organizace Arnika. Snahou soutěže je upozornit na potřebu zodpovědného nakládání s odpady a zároveň motivovat obce ke snižování množství směsného odpadu. Fulnek uspěl v kategorii měst nad 5000 obyvatel a stal se v ní nejen krajským, ale i republikovým vítězem. Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová. Ocenění si dnes zástupci obcí převzali na krajském úřadu.

"Obyvatelé Fulneku bezkonkurenčně vítězí. V kategorii měst nad 5000 obyvatel vyprodukují v celé republice nejméně směsných odpadů. Skvěle třídí, ale také dokážou znovu využít až 55 procent odpadů, což je opět výjimečný výsledek," uvedla Birklenová.

Kromě Fulneku uspěly v Moravskoslezském kraji také Bocanovice mezi městy do 1000 obyvatel a Bukovec mezi městy do 5000 obyvatel. Celostátně si vítězství v těchto kategoriích připsaly Dalešice v Libereckém kraji, respektive jihočeské Chvalšiny.

"Lidé v Moravskoslezském kraji jsou v tomto ohledu stále zodpovědnější. Před 15 lety vytřídil každý náš občan průměrně necelých 20 kilogramů ročně, v minulém roce už to bylo 47 kilogramů separovaného odpadu na každého," řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Podle něj občané mohou odpad třídit ve všech 300 obcích regionu a vzdálenost ke sběrným místům se každoročně snižuje.

"Města Moravskoslezského kraje jsou důkazem, že lidé mohou produkovat méně odpadu a výborně třídit. V obcích se osvědčilo rozmístění dostatečného množství sběrných míst, osvěta, otevřená komunikace s obyvateli, zavedení programu pro živnostníky a především různé formy motivace lidí. Jde například o platbu za skutečné množství vyhozeného odpadu nebo nižší frekvence svozu. Díky tomu města dosahují podobných výsledků jako ve vyspělých státech Evropy," uvedl odborník na odpadové hospodářství Milan Havel z Arniky.

V Moravskoslezském kraji je přes 30.000 nádob na tříděný odpad. Dalších téměř 300 přibude v nejbližší době.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů