Úterý, 30. dubna 2024

Potápěči vylovili z řek v Lyonu přes 100 elektrických koloběžek

Potápěči vylovili z řek v Lyonu přes 100 elektrických koloběžek

Ekologičtí aktivisté o víkendu vylovili z řek Saôny a Rhôny v jihofrancouzském Lyonu přes 100 elektrických koloběžek, které tam odhodili jejich uživatelé. Tříhodinové akce na úseku dlouhém 300 metrů se zúčastnily desítky potápěčů. Píše o tom server 20minutes.fr, který výsledek operace označil za smutný.

Sdružení Odysseus 3.1, které nedělní čištění řek organizovalo, po skončení akce uvedlo, že "potápěči jsou vyčerpaní a dobrovolníci špinaví", ale že zbývá ještě udělat hodně práce. Kromě 106 koloběžek našli také šest kol, vozík, psací stroje a rádia.

S podobným problémem se potýká i Paříž a Marseille, odkud lidé především na sociálních sítích hlásí množství koloběžek ve vodě. Pro životní prostředí může být nebezpečná jejich lithiová baterie. Tato sdílená vozítka jsou ve Francii terčem kritiky i kvůli divokému parkování a ohrožení chodců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů