Pátek, 29. března 2024

Nominujte Alej roku 2019 s muzikálovou hvězdou Petrou Vojtkovou. Čas zbývá do konce října

Nominujte Alej roku 2019 s muzikálovou hvězdou Petrou Vojtkovou. Čas zbývá do konce října

Spolek Arnika hledá už podeváté nejkrásnější alej České republiky[i] a letos si k tomu přizvala herečku Petru Vojtkovou z připravovaného muzikálu Tarzan. V anketě zatím soutěží devět alejí z pěti krajů[ii]. Petra Vojtková s Arnikou proto vyzývají, aby všichni milovníci přírody nominovali své oblíbené aleje a stromořadí na webu www.alejroku.cz. Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis[iii]. O vítězné aleji se bude hlasovat od listopadu do konce prosince letošního roku.

,,Zúčastněte se Aleje roku. Tomu, kdo soutěží, držím palce. Hlasujte nebo nominujte na www.alejroku.cz a buďte v souladu s přírodou jako my," říká nová patronka ankety Petra Vojtková.

Přípravy muzikálu Tarzan v Divadle Hybernia[iv] jsou v plném proudu, přesto si představitelka hlavní postavy Jane našla čas a natočila pro Alej roku krátký pozdrav:

https://www.facebook.com/arnika.org/videos/382174276038535/

Zatím nejvíce nominací lidé poslali z Jihočeského kraje (3), Pardubického (2) a Plzeňského kraje (2). Po jedné dorazily z Jihomoravského kraje a z Prahy. Z ostatních krajů nominace zatím chybí.

Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

,,Na divadle jsou kulisy jen umělým doplňkem celku. Když jsem unavená, potřebuji přírodu. Aleje v průběhu roku promění tolik barev, že se tato krása nedá popsat slovy. Když se slunce svými paprsky dotkne jejich listů a díky větru se zachvějí, vzniká nádherné spojení přírodních úkazů. A když se má ruka dotkne kmene, cítím nabíjející sílu věků. Aleje či druhy ovocných stromů beru jako povinnost chránit nebo o ně pečovat," uzavírá Vojtková.

Po ukončení hlasování Arnika začátkem ledna vyhlásí nejoblíbenější alej celé České republiky a vítězná stromořadí v jednotlivých krajích. Na autora vítězné nominace čeká jako hlavní cena let balonem od Lucky Balon a poukazy na fotoslužby od FotoŠkoda. Všech devět patronů ankety[v] mezitím zvolí nejkrásnější fotografii, jejíž autor se může těšit na zrcadlovku značky Canon[vi].

Generálním sponzorem ankety je AuditDaně CZ[vii].

Poznámky

[i] Více o anketě Alej roku: www.alejroku.cz

[ii] Dosud nominované aleje: www.alejroku.cz/2019

[v] Kdo jsou patroni ankety: www.alejroku.cz/nasi-patroni

[vi] Kompletní seznam cen v Aleji roku: www.alejroku.cz/hlasovani-vyhry

[vii] Více o AuditDaně CZ: www.auditdane.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů