Pátek, 17. května 2024

23. července - Světový den velryb a delfínů

Komerční rybolov se v minulosti dostal na takovou úroveň, že existuje reálná hrozba vyhynutí několika druhů mořských savců, jako jsou velryby a delfíni. Poprvé byly zavedeny omezující kvóty a deklarován úplný zákaz komerčního lovu velryb 23. července 1982. Toto datum bylo posléze vybráno (v roce 1986) za Světový den velryb a delfínů.

23. července - Světový den velryb a delfínů

23. červenec je Světovým dnem velryb a delfínů, který upozorňuje veřejnost na problémy kytovců. Kvůli lovu velryb a lidskému využívání oceánů jsme ztratili téměř 80 % světové populace velryb. Vědci naštěstí začali chápat, že velryby jsou zásadní pro zajištění zdravého oceánu a boj proti změně klimatu. Pokud je totiž oceán největším pohlcovačem uhlíku, jsou tito vodní živočichové jedním z klíčů k odstraňování uhlíku z naší atmosféry.

Světový den velryb a delfínů není jediný den věnovaný upozornění na ochranu mořských živočichů. Takže v den podpisu rezoluce Mezinárodní velrybářské komise 19. února se slaví Světový den velryb. A tak se stalo, že Světový den velryb se slaví dvakrát. Každoročně v těchto dnech organizují ekologické organizace různé akce na obranu těchto savců. Ekologové z celého světa se často scházejí a věnují den jednomu z ohrožených druhů, kterému hrozí vyhynutí, čímž se snaží upozornit lidstvo na tento problém. Například v roce 2013 došlo v Evropské unii k demonstraci propagující uzavření všech delfinárií.

Velryby a delfíni se stali velmi populárními u veřejnosti z dobrého důvodu. Velryby jsou například velmi zajímaví tvorové, kombinují vnější vlastnosti ryb, jako jsou ploutve, kulatý proudnicový tvar a hladký povrch těla, s principy vnitřní organizace těla, které jsou charakteristické spíše pro endotermní organismy, včetně přítomnosti plic a také rození mláďat.

Kosatky byly středem pozornosti veřejnosti v roce 2016, kdy SeaWorld zastavil veškerý chov v zajetí a rozhodl se dočasně zastavit všechny výstavy poté, co byl zabit trenér. Ve volné přírodě mohou tito velkolepí tvorové žít v průměru 30 let (maximálně 50-60 let) u samců kosatek a 46 let u samic (maximálně 80-90 let). V zajetí může být jejich životnost výrazně zkrácena, samci 10-30 let a samice 10-45 let.

Není pochyb o tom, že druhým symbolem boje o ochranu mořských savců se právem stal delfín, nejchytřejší kytovec, který je zařazen do první desítky nejvyspělejších zvířat planety. Delfíni mohou zachránit tonoucího, ale nikdo kromě samotné přírody je to nikdy nenaučil. Byly případy, kdy si tato zvířata prostou ,,komunikací" s malými pacienty vyléčila nemoci, zejména dětské nemoci, které se nedaly léčit. Nakonec mají delfíni mnoho společného s lidmi, jako je podobná struktura srdce, hmota mozku, velikost těla, přítomnost plic a mnoho dalších věcí.

Proč si tedy dnes neudělat trochu času a dozvědět se více o těchto úžasných zvířatech a o tom, jak byste se mohli podílet na jejich dalším přežití?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů