Úterý, 16. dubna 2024

Mládě želvy v USA uhynulo se 104 kousky plastu v těle

Mládě želvy v USA uhynulo se 104 kousky plastu v těle

Více než 100 drobných kusů plastového odpadu mělo v žaludku mládě želvy, které nedávno vyplavilo moře na pláži ve městě Boca Raton na jihovýchodě Floridy. Zjistili to pracovníci místního vzdělávacího centra, kam byla želva přinesena. Když krátce na to uhynula, vybrali z jejího žaludku kousky balónků či etiket z lahví, napsala v sobotu na svém webu televize CNN.

"Tahle želva, která by se vám vešla do dlaně, snědla 104 kusů plastu. Je to smutná připomínka toho, že všichni musíme odvést svůj díl práce, abychom udrželi naše oceány bez plastů," uvedlo v úterý na své facebookové stránce přírodovědecké středisko Gumbo Limbo Nature Center. Příspěvek od té doby nasbíral tisíce sdílení.

Na Floridě aktuálně nastává období, kdy mořské proudy vrací malé želvy zpět na souš. Gumbo Limbo Nature Center před své sídlo umístilo chladící box, kam mohou návštěvníci místní pláže zesláblá zvířata přinášet. Místní odbornice na péči o želvy Emily Mirowská řekla, že desítky těchto navrátilců přinesených z pláže od začátku sezony uhynuly. Každá jedna mrtvá želva prý měla v těle plasty.

Když se těmto mořským plazům plast dostane do žaludku, vyvolá to u nich pocit, že už nepotřebují jíst, vysvětluje Mirowská. Velkým problémem je podle ní to, že plastový odpad se ve vodě zachytává na spletencích mořských řas, u kterých se mláďata zdržují. "Všechny mikroplasty se drží na řasách a malé želvy si myslí, že jde o žrádlo," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů