Sobota, 20. dubna 2024

Vědci Botanického ústavu AV ČR vytvořili nejucelenější databázi výskytu lišejníků a mechorostů v ČR

Vědci Botanického ústavu AV ČR vytvořili nejucelenější databázi  výskytu lišejníků a mechorostů v ČR

Vědci Botanického ústavu AV ČR vytvořili nejkompletnější databázi monitorující výskyt lišejníků a mechorostů na území ČR. Databáze má potenciál přispět k nalezení nových lokalit vzácných či ohrožených druhů a má napomoci lépe poznat regionální biogeografii či populační dynamiku. V současné době obsahuje téměř půl milionu záznamů mechorostů a více jak 90 tisíc záznamů lišejníků.

Databáze DaLiBor (Database of Lichens and Bryophytes) funkčně navazuje na koncept databázové aplikace PLADIAS, která je určena pro cévnaté rostliny. Databáze vznikla v roce 2018 a v následujícím roce pojala většinu relevantních zdrojů výskytových dat mechorostů a lišejníků v ČR od jednotlivců i institucí. Koncem roku 2019 obsahovala 490 941 záznamů mechorostů a 93 353 záznamů lišejníků a je tak nejobsáhlejší databází výskytových dat mechorostů a lišejníků v České republice.

,,DaLiBor má za cíl sjednotit a zpřístupnit existující data, která jsou roztříštěná v osobních či institucionálních databázích či v literatuře. V současné době ho používáme pro sledování změn lišejníkové a mechové flóry v průběhu času, vytváříme mapy potenciálních nových lokalit pro výskyt vzácných druhů. Pro lišejníky chystáme i veřejný on-line atlas. Ten bude mimo jiné obsahovat popis ekologie a fotografie českých lišejníků, ale díky propojení s databází DaLiBor, také aktuální mapky rozšíření druhů," říká Matěj Man z Oddělení geografických informačních systémů a dálkového průzkumu země, Botanického ústavu AV ČR, který je jedním z autorů.


Databáze je určená především pro potřeby odborné veřejnosti. Přístupná je na adrese https://dalibor.ibot.cas.cz, pro přístup k datům je nutná registrace. Po přihlášení je možné prohlížet interaktivní mapy výskytu druhů, vyhledávat záznamy na základě mnoha kritérií, vypisovat a exportovat data. Databáze je spravována pod licencí Creative Commons BY-SA.

,,Databáze mimo jiné umožňuje podrobně sledovat, které druhy na našem území ubývají nebo přibývají, které jsou běžné, které naopak vzácné a zasluhující si naši pozornost i ochranu. Ukázala nám například, že nejvíce druhů epifytických[i] lišejníků v ČR roste na bucích," říká Jiří Malíček z Oddělení taxonomie, další z autorů databáze a dodává: ,,z obsažených dat je také možné definovat lokality, které mají zásadní význam z hlediska ochrany přírody. Jedná se typicky o místa, kde se vyskytují unikátní organismy a jejichž zničením bychom nenávratně přišli o jedinečný kousek naší vlasti."

at bázez autorů


[i] rostoucích na povrchu rostlin, zde na borce stromů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů