Pátek, 29. března 2024

Co hlas, to strom. Mikroregion bude sázet desítky tisíc sazenic za podporu Chudobínské borovice

Co hlas, to strom. Mikroregion bude sázet desítky tisíc sazenic za podporu Chudobínské borovice

Chudobínská borovice prozatím déle než týden vévodí 10. ročníku ankety Evropský strom roku. V hlasování ji v polovině soutěže podpořilo na 18 tisíc lidí a každou hodinou přibývají další. Teď se mikroregion Bystřicko, který byl jedním z navrhovatelů borovice do soutěže, rozhodl pro unikátní krok. Za každý hlas, který jejich favoritka z břehu Vírské přehrady získá, vysadí jeden strom. Hlasování v anketě na www.evropskystromroku.cz končí 29. února, česká reprezentantka má šanci na výhru v evropském kole vůbec poprvé.

,,Díky rozhodnutí přihlásit Chudobínskou borovici do ankety, kterou jsme podpořili myšlenku pana Milana Peňáze, je dnes náš mikroregion hrdým účastníkem celoevropského klání mezi šestnácti nejkrásnějšími stromy starého kontinentu. Často ale dostáváme otázku, k čemu je to vlastně dobré. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli dát účasti Chudobínské borovice v anketě hlubší smysl. Mikroregion Bystřicko přijal usnesení, že zajistí dobrovolnickou výsadbu stejného počtu stromů, kolik hlasů borovice v anketě Evropský strom roku obdrží. Jsme přesvědčeni, že na tuto výzvu uslyší všichni její obdivovatelé a že nám pomohou náš závazek naplnit," vysvětluje starosta Víra Ladislav Stalmach, jehož obec sousedící s Vírskou přehradou je členem mikroregionu.

Dobrovolníci vysadí stromy v lesích v okolí vodní nádrže. Ty jsou na řadě míst sužované kůrovcovou kalamitou. Již nyní je jasné, že díky tomu porosty v okolí Svratky nově obrazí desítkami tisíc sazenic. Pro představu, loňská vítězná mandloň z Maďarska získala přes 45 tisíc hlasů, některé ročníky ankety se ale přehouply i přes 70 tisíc hlasů pro zlatou příčku.

Kolik stromů nakonec místní vysází, bude jasné 17. března, kdy si vítězové přeberou svá ocenění v Evropském parlamentu v Bruselu.

Výsadbu stromů Nadace Partnerství, která je národní pořadatelem ankety, podporuje i dalšími cestami. Od podzimu má celonárodní výsadbová výzva Sázíme budoucnost, která je naopak zaměřena na stromy ve městech a volné krajině, na kontě již přes 570 tisíc stromů. Od 1. března se otevře také tradiční grantová výzva Nadace Partnerství k podpoře menších stromových výsadeb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů