Čtvrtek, 18. dubna 2024

Čínský solární průmysl by mohl letos vzrůst o 50 procent

Čínský solární průmysl by mohl letos vzrůst o 50 procent

Kapacita nově instalovaných solárních elektráren v Číně by se letos mohla pohybovat mezi 35 až 45 gigawatty. Zotaví se tak z loňského propadu na 30,1 GW. S odvoláním na údaje čínského fotovoltaického svazu CPIA to dnes uvedla agentura Bloomberg.

Výstavba nových solárních elektráren se tak začíná opět zvyšovat poté, co řada politických změn vyvolala nejistotu mezi zájemci o nové projekty a způsobila, že nové instalace loni klesly o téměř třetinu ze 44 GW v roce 2018. Letošní odhad počítá s růstem o 16 až 50 procent.

Celková kapacita solárních elektráren v Číně loni podle údajů Národního energetického úřadu NEA dosáhla 204,68 GW. Nejvíce nových kapacit bylo z uhelných elektráren, a to 40,92 GW. Solární elektrárny byly podle nově instalované kapacity druhé, třetí byly větrné elektrárny.

Svaz CPIA také odhadl, že téměř čtvrtina domácích solárních společností je nyní kvůli epidemii onemocnění způsobeného novým koronavirem zavřená. Asociace získala informace od 134 společností, z nich 33 ještě neobnovilo provoz po novoročních svátcích.

CPIA už na začátku tohoto měsíce vyzval vládu, aby poskytla solárnímu průmyslu pomoc, protože opatření na boj s epidemií brání opětovnému obnovení výroby. Vyzval k odkladu snížení tarifů pro elektřinu ze slunce, poskytnutí dotací nebo bezúročných půjček. Svaz také požádal vládu o snížení daní a poplatků pro výrobce vybavení solárních elektráren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů