Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lipka sází les

Lipka sází les

Pomoc přírodě a smysluplná práce při dodržení přísných epidemiologických opatření. Na hledání takového úkolu se zaměřila Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání. Pátrání netrvalo dlouho: v pondělí 6. dubna převzali zaměstnanci Lipky do svých rukou část lesa přímo za plotem areálu svého pracoviště Jezírko v Soběšicích. Péči zahájili sázením a o stromy se budou starat i nadále.

Stejně jako mnoho jiných organizací a firem, také brněnská Lipka přišla s epidemií koronaviru ze dne na den o většinu naplánované činnosti. Část aktivit přesouvá do online prostředí, například schůzky kroužků, vzdělávání dvou stovek vysokoškolských studentů či vybrané semináře pro učitele i veřejnost. Má také připravené kapacity pro hlídání dětí potřebných profesí v Jihomoravském kraji. A své síly se Lipka také rozhodla věnovat pomoci přírodě a vysázet les. Spolupracuje přitom se Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny. ,,S ředitelem ŠLP Tomášem Vrškou a s vedoucím polesí Ivo Březinou se již nějakou dobu domlouváme, že Jezírko se bude v okolí aktivně starat o obnovu lesa. Domluvu urychlila kůrovcová kalamita a následné únorové vykácení smrkové monokultury v těsném sousedství zahrady Jezírka. Navíc jsme dobře využili období, kdy k nám nechodí školy na výuku a ani děti do kroužků," vysvětluje vznik projektu vedoucí pracoviště Jezírko Pavlína Žilková.

Základ nového lesa vysadili zaměstnanci Lipky v pondělí 6. dubna. Na místo původní smrkové monokultury, vykácené kvůli kůrovci, vysadili na ploše 0,15 hektaru 100 sazenic jeřábu břeku a jeřábu oskeruše, které dodal společně s dalším materiálem Školní lesní podnik. ,,Lesy Mendelovy univerzity reagují na současnou kalamitní situaci změnou druhové skladby. Na plochy po kůrovci sází dříve opomíjené dřeviny dubového a buko-dubového vegetačního stupně. Ty tvoří původní složku lesů Mendelovy univerzity, a také byl ověřen jejich potenciál vytrvat na vysychavých stanovištích," vysvětlil na úvod vedoucí polesí Ivo Březina. Další zalesnění se obnoví přirozeným náletem například habrů, břízy či olše. Vznikne tak adaptační, pestrý les, který odolá suchu.

Stovka sazenic byla zasázena během dopoledne. Do sázení se zapojily také děti zaměstnanců - každý stromek dostal do vínku několik zálivek a také ochranný plůtek, aby se nestal pochoutkou pro lesní zvěř. O nově vznikající les budou lidé z Lipky ve spolupráci se Školním lesním podnikem i nadále pečovat. ,,Jeho růst a proměny budou zaměstnanci Jezírka sledovat a využívat v rámci výuky jednodenních i pobytových programů. Aktivní péči zajistí s účastníky akcí a s dětmi z kroužků," dodává Pavlína Žilková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů