Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sucho se už projevuje na požárech v lesích a na loukách

Sucho se už projevuje na požárech v lesích a na loukách

Sucho se už projevuje na požárech v lesích a na loukách Moravskoslezského kraje. Jen v úterý hasiči v kraji likvidovali tři takové velké požáry v přírodě. Zásahy hasičů ztěžoval silný vítr i špatně přístupný či svažitý terén. ČTK to řekl jejich mluvčí Petr Kůdela.

"Krátce po úterním poledni hořely tři hektary lesa a trávy v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku, odpoledne čtyři hektary travin, rákosí a stromů v Brumovicích na Opavsku a také sedm hektarů smíšeného lesa v Krasově na Bruntálsku," uvedl. Všechny požáry se obešly bez zranění, příčiny jejich vzniku hasiči zjišťují. První dva požáry nezpůsobily žádnou škodu, obnova mladého lesa na Bruntálsku vyjde majitele na 100.000 korun, uvedl mluvčí.

Drtivá většina požárů v přírodě podle zkušeností hasičů souvisí s manipulací s otevřeným ohněm. "Jako pálení klestí, ohníčky, kouření či vaření. V době, kdy hasiči zásadním způsobem participují na opatřeních proti koronaviru, potřebujeme každého hasiče, a proto chceme apelovat na obyvatele Moravskoslezského kraje, aby se snažili v maximální možné míře předcházet vzniku požárů, zejména v přírodě," řekl Kůdela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů