Pátek, 19. dubna 2024

Požár skládky ve Zdechovicích by mohl mít na svědomí žhář

Požár skládky ve Zdechovicích by mohl mít na svědomí žhář

Požár skládky ve Zdechovicích na Pardubicku by mohl mít na svědomí žhář. Předpokládá to ředitel firmy Bohemian Waste Management, která skládku provozuje Případ proto prověřuje policie. Skládka hořela od nedělního večera, hasiči požár zlikvidovali v pondělí večer. Použili unikátní metodu, která hašení urychlila. ČTK to řekli mluvčí hasičů Vendula Horáková a ředitel Bohemian Waste Management Jiří Pražák.

"Předpokládáme, že nám to zapálil nějaký žhář. Snažíme se přijmout další bezpečnostní opatření, abychom tomu zabránili. Je to obrovský areál, celý oplocený, máme tam ostrahu," řekl Pražák.

Policie potvrdila, že událost prověřuje. "Jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že došlo k úmyslnému založení požáru. Spolupracujeme s vyšetřovateli hasičů," řekla ČTK policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Skládka hořela opakovaně, v únoru velký požár způsobilo nejspíš samovznícení. Následovaly další tři požáry, které zatím jasnou příčinu nemají. "Minimálně u posledního požáru máme jednoznačné indicie, že požár nemohl vzniknout sám. Škody jsou samozřejmě jsou značné, jenom na něco se vztahuje pojistné plnění. Situace je velice nepříjemná," řekl Pražák.

Na místě zasahovalo od neděle až 19 jednotek hasičů. Štáb koordinoval likvidaci a v pondělí rozhodl o použití metody, kterou hasiči poprvé vyzkoušeli před devíti lety při požáru skládky v Boru u Skutče na Chrudimsku. "Spočívá v tom, že nakladač s plně naloženým hořlavým materiálem vyložil hořící pneumatiky do kontejneru s vodou. Následně hydraulickou rukou pásového rypadla materiál během několika minut opět vyndán a umístěn na vytvořený volný prostor u skládky," uvedla Horáková.

Postup šetří pracovní sílu i náklady a neuniká do země kontaminovaná voda. Hořící materiál voda okamžitě uhasí a nehrozí jeho opětovné vznícení. K likvidaci požáru je potřeba malé množství vody a hašení trvá kratší dobu.

"Zásah byl velmi náročný. Po celou dobu zásahu hasiči museli používat dýchací přístroje a na místě se pohybovalo v jednu chvíli až 100 hasičů. Příčina vzniku požáru je i nadále vyšetřována," řekla Horáková.

Skládku provozuje firma Bohemian Waste Management. Firma ji založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají podíly po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů