Úterý, 23. dubna 2024

Inspirativní projekty na pomoc přírodě podpoří iniciativa Arctic Fox

Inspirativní projekty na pomoc přírodě  podpoří iniciativa Arctic Fox

Existuje mnoho skvělých lidí, kteří chtějí chránit přírodu a pečovat o ni. Společnost Fjällräven se proto rozhodla podpořit neziskové organizace zaměřené na životní prostředí a i letos přichází s iniciativou Arctic Fox, díky níž získají tři přihlášené projekty finanční podporu na rozvoj své činnosti. Přihlášky jsou otevřené organizacím z celého světa až do konce května 2020. Od června je však možné se celoročně přihlašovat do dalšího ročníku.

Iniciativa Arctic Fox se po loňském prvním ročníku opět vrací, aby finančně pomohla projektům z celého světa, orientovaným na pomoc přírodě a inspirujícím více lidi k trávení
času venku. Ať už se jedná o neziskové organizace, které vzdělávají veřejnost v zodpovědném přístupu k okolí, nebo o spolky, které bezprostředně zasahují tam, kde to příroda právě potřebuje. Všichni tito inspirativní lidé a jejich inovativní nápady si zaslouží pozornost a co největší podporu.

Iniciativa pojmenovaná podle ohrožené polární lišky vytvořila celosvětový fond, který bude na roční bázi rozdělen mezi tři vítězné organizace. V loňském ročníku se jednalo o projekty The Beach Clean Network Limited, Leave No Trace and Hej Främling! Vítězové si mezi sebe rozdělili 120 tisíc euro a svým aktivitám se tak mohli začít věnovat s ještě větším nasazením.

Do hlasování o nejlepší projekt se může zapojit i veřejnost. Celková částka se mezi nejzajímavější organizace rozdělí podle toho, kolik lajků jim lidé na sociálních sítích přidělí.

Projekt na ochranu přírody může podpořit opravdu každý, například i koupí výrobků značky Fjällräven označených štítkem Arctic Fox Initiative, kdy jde vyhrazena část zisku z prodeje přímo na Iniciativu Arctic Fox.

JAK TO ZAČALO

Polární liška, jmenovkyně spo­lečnosti, má v srdci Fjallraven zvláštní místo. Toto plaché, a přesto hravé stvoření je bohužel ve Skandinávii ohroženo, z části také kvůli dopadům klimatických změn. Naštěstí ve Fjällräven již nějakou dobu funguje řada iniciativ, které podporují úsilí o záchranu polární lišky, a to ve spolupráci se Stockholmskou univerzitou. Díky doplňkovému krmeni, ale také nepřetržitému shromažďování environmentálních a demografických údajů pro vyhodnocení výsledků ochranného úsilí se její populace výrazně rozrostla.

Dnes má Fjallraven mezinárodní podporu a oslovuje lidi z celého světa. Takže dávalo smysl učinit další krok, rozšířit snahy, aby opravdu došlo k nějakým změnám, a také zvýšit zájem o tuto problematiku i mezi fanoušky značky.

JAK SE PŘIHLÁSIT

Do iniciativy Arctic Fox se mohou zapojit pouze neziskové organizace, kterým osud přírody není lhostejný a jejich cílem je ochrana přírody nebo inspirace pro ostatní trávit čas venku a zodpovědně. Přihlašovat se mohou pouze s jedním projektem, a to až do 31. 5. 2020 přes formulář na této webové stránce. Od června je však možné se celoročně přihlašovat do dalšího ročníku. V červenci pak budou oznámeny projekty, které v letošním ročníku dostanou finanční podporu. Na sociálních sítích následně proběhne hlasování veřejnosti, podle kterého se celková částka rozdělí mezi všechny vybrané spolky. Finance na jejich podporu se poté vyplácí během srpna. Iniciativa Arctic Fox se pak bude těšit na detaily, jak konkrétně prostředky nezisková organizace použila a jakým způsobem pomohly životnímu prostředí.

Existuje mnoho skvělých nápadů a zajímavých projektů, které mají potenciál změnit životní prostředí. Potřebují ale naši pomoc. Každý z nás může udělat hodně, ale společně můžeme udělat víc.

Více informací naleznete na https://www.fjallraven.com/eu/en-gb/about-fjallraven/the-arctic-fox-initiative

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů