Čtvrtek, 28. března 2024

Situace ve výborech + Videokonference BID k aktuální situaci v nové odpadové legislativě

Situace ve výborech + Videokonference BID k aktuální situaci v nové odpadové legislativě

Dne 14. května proběhla zajímavá videokonference k aktuální situaci v přípravě nové odpadové legislativy. Přinášíme vám její plné znění. Ještě před tím ale důležité informace ze sněmovny - v posledních dnech zcela odlišným způsobem přistoupily dva přikázané sněmovní výbory k projednání odpadových zákonů.

Výbor pro ŽP..."hlavně rychle, aby..."


Výbor pro životního prostředí velmi překvapivě zcela vyloučil z projednávání těchto problémových zákonů z dílny MŽP, ke kterým se sešlo jen do tohoto výboru 94 pozměňovacích návhrů, veřejnost a sněmovní termíny tak postavil nad potřebu standardního a transparentního demokratického legislativního procesu. K jednání nebyli připuštěni dokonce ani zástupci obecních svazů, kteří aktuální návrh veřejně kritizují. Otázkou je, proč byl znolen tento podivný postup?

Hospodářský výbor naopak jednohlasně trval na potřebě projednání takto s ekonomikou úzce provázané legislativy s odbornou veřejností. Podivný postup Výboru pro ŽP byl některými poslanci silně odsouzen. Hospodářský výbor následně projednání zákonů v době nouzového stavu a světové pandemie cca o měsíc odložil, což v reálu jistě není žádná kalamita. Zákony stále obsahují řadu klíčových nedořešených bodů, které souvisí právě mimo jiné s ekonomickými dopady na obce, města, firmy, ale i na každého občana. To, že obce a obecní rozpočty budou po koronapandemii velmi silně ekonomicky zasaženy dnes ve videokonferenci zcela konkrétně potvrdil i zástupce Svazu města a obcí Dan Jiránek, když uvedl, že: "ta situace se ale mění opravdu velmi dramaticky, nám poklesl výběr z daní od fyzických osob v březnu o 36 procent...".

Své komentáře k podivnému dění ve sněmovně zaslala následně Hospodářskému výboru a předsedovi sněmovny řada celorepublikových sdružení, které ocenily transparentní a profesionální postoj Hospodářského výboru. Zde pro příklad uveďme odkazy na jen několik z nich - Unie zaměstnavatelských svazů České republiky, Svaz průmyslu druhotných surovin, Svaz výkupců a zpracovatelů druhotných surovin, Asociace Informačních Technologií a Telekomunikací. Svůj komentář k podivnému způsobu projednání odpadové legislativy na sněmovním Výboru pro ŽP napsal i bývalý ministr a uznávaná osobnost porevoluční doby Petr Miller - zde je jeho text.

Aby byla informace úplná, tak dne 13.5. odhlasoval Výbor pro ŽP po velmi zajímavé diskuzi a trefné oponentuře několika odvážných poslanců o jeden jediný hlas návrh poslance Schillera (ANO), který de-facto cílí na to, aby zákony nebyly projednány s odbornou veřejností v Hospodářském výboru, ale aby byly předloženy co nejdříve, tedy pokud možno už 26.5. na plénum sněmovny. Možnost diskuze s odbornou veřejností by tak byla z celého průběhu projednávání a z celého procesu fakticky vymazána. Výbor pro životní prostředí by tak také zcela nevídaným způsobem vyšachoval z projednávání ve sněmovně jinak velmi významný Hospodářský výbor.

Po kritické diskuzi poslanců z prvního čtení na plénu sněmovny je aktuálně otázkou, zda zákony skutečně obsahují něco tak vratkého a nevyváženého, zároveň však pro někoho tak cenného, že se dosavadní průběh jejich projednávání s heslem "hlavně rychle, aby u toho nebyla veřejnost" musí tak silně prosazovat. Uvidíme, zda tento podivný příběh bude i nadále pokračovat a kdo další v něm sehraje svoji roli.

Tolik krátké nahlédnutí do sněmovny.

Videokonference BID

Dnešní videokonference byla naopak příjemnou, klidnou a věcnou diskuzí nad konketními odbornými tématy.

V rámci videokonference vystoupili:

Jan Maršák, Ministerstvo životního prostředí

Petr Havelka, Česká asociace odpadového hospodářství

Dan Jiránek, Svaz měst a obcí ČR, primátor města Kladna

Petr Špičák, společnost SUEZ

moderoval Pavel Mohrmann

Mezi hlavní diskutovaná témata patřily klíčové problémové body návrhů zákonů, na které upozornili již někteří poslanci v rámci projednávání v prvním čtení ve sněmovně a na které upozorňují i obecné svazy:

a) nefunkční třídící sleva, na kterou nedosáhne naprostá většina obcí a měst

b) otázka, proč je skládkovací poplatek nastaven tak vysoko nad míru nutnou pro odklon odpadů ze skládek dle analýzy obecních a komunálních firem

c) zcela absentující nástroje na podporu recyklace v balíku nové odpadové legislativy - a projevy tohoto faktu na konkrétní plány investorů v odpadovém hospodářství

d) a další

Odkaz na celý záznam videokonference k připravované nové odpadové legislativě

Ke stažení:

Svaz průmyslu druhotných surovin - spds-cr.pdf [ 177.05 kB, PDF ]

Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin - podekovani-hv-svds.jpg [ 1.16 MB, JPG ]

Unie zaměstnavatelských svazů ČR - dopis-uzs-cr---prilohy.pdf [ 5.21 MB, PDF ]

Asociace Informačních Technologií a Telekomunikací - 20200506-aitat-hv-psp-cr-dopis.pdf [ 197.24 kB, PDF ]

Zdroj: web České asociace odpadového hospodářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů