Pátek, 29. března 2024

Strach o budoucnost má kvůli změně klimatu 66 % Čechů. Polovina lidí by ale na ochranu planety nepřispěla ani 100 korun měsíčně

Strach o budoucnost má kvůli změně klimatu 66 % Čechů. Polovina lidí by ale na ochranu planety nepřispěla ani 100 korun měsíčně

Češi se bojí změny klimatu. O budoucnost sebe nebo svých dětí se strachuje 56 % mužů a téměř 76 % žen, ukázal průzkum* pro nový český energetický startup bezDodavatele. Pouze necelá dvě procenta respondentů odmítají, že by na změnu klimatu měla dopad lidská činnost. Finančně přispívat na ochranu planety se ale Čechům spíše nechce. Více než polovina lidí by nebyla ochotna na boj za čistší ovzduší i přírodu dát ani 100 korun měsíčně.

Češi mají ve vztahu ke globálnímu oteplování pověst skeptiků. Jak ale ukázal průzkum provedený pro energetický startup bezDodavatele, přes 41 % lidí považuje za hlavní faktor změny klimatu lidskou činnost. Dalších 46 % si pak myslí, že je aspoň jedním z hlavních důvodů. Ze změny klimatu viní lidstvo především lidé do 44 let. Přesvědčení naopak nejsou zástupci starší generace. Mezi lidmi od 54 do 65 let o vlivu lidské činnosti na klima pochybuje, nebo jej zcela odmítá, pětina respondentů.

Nejmenší starost z negativních zpráv o změnách klimatu mají lidé nad 54 let. Téměř každý druhý uvedl, že je takové zprávy do větší míry neovlivňují. Naopak ve věkové skupině 27 až 35 let přiznává 75 % respondentů, že změny klimatu v nich vyvolávají pocity strachu nebo dokonce úzkostí.

,,Ačkoli Češi mají strach ze změny klimatu, tak z průzkumu zároveň vyplynulo, že přispívat k ochraně planety finančně se většině lidí nechce. Na projekty nebo organizace, které pomáhají snižovat dopady lidské činnosti na ovzduší nebo bránit v dalším znečišťování přírody, není většina lidí ochotna přispívat ani stokorunou měsíčně," doplňuje Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele.

Necelá třetina Čechů je ochotna dát na podobné projekty maximálně 100 korun a necelá desetina 300 korun měsíčně. Více než 300 korun by přispělo pouze 8 % lidí, 1 000 korun by přispěl pouze jediný respondent z celkových 550. Zbylých 50 % lidí nechce přispívat vůbec nic.

Zelené se nemusí rovnat drahé

Ačkoliv změnit smýšlení společnosti a její přístup k životnímu prostředí může trvat celá léta, změnit náš vlastní přístup můžeme sami a prakticky ihned. Jedním z nejpalčivějších problémů Česka v oblasti emisí CO2 je tuzemská energetika, která stále ve velkém spoléhá na fosilní paliva. Právě v energetice se ale u většiny tradičních dodavatelů možnost odebírat takzvanou zelenou energii váže k vyšším výdajům, které Čechy podle průzkumu odrazují.

,,Tomu jsme chtěli učinit přítrž, a to nejen kvůli tomu, že příplatky spoustu lidí odrazují, ale i proto, že je považujeme za naprosto zbytečné. V bezDodavatele jsme proto vytvořili platformu, která propojuje domácnosti přímo s českými výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů. Díky tomu můžeme nabídnout lepší podmínky oběma stranám. Spotřebitelé se tak už nemusejí rozhodovat mezi ekonomickým a ekologickým řešením," dodal Robert Chmelař.

Zákazník díky propojení s českými výrobci může mít jistotu, že zaplatí pouze za lokální zelenou elektřinu. Její cena se navíc odvíjí od tržních cen na burze, bez paušálů a přirážek dodavateli.

Modelové případy ukazují, že v závislosti na spotřebě mohou domácnosti po přechodu k bezDodavatele ušetřit až 30 % ročních nákladů za elektřinu. Zároveň ale šetří i životní prostředí. Například rodina, která žije v rodinném domě a pro vytápění využívá tepelné čerpadlo, ročně spotřebuje na 12 MWh elektřiny. Při její výrobě tradičními způsoby se do ovzduší uvolní 6 tun CO2. Pokud tedy tyto emise díky přechodu na obnovitelné zdroje energie nevzniknou, je to, jako by daná rodina za jediný rok zasadila 280 plně vzrostlých stromů.

Za výhodných podmínek bezDodavatele nabízí i plyn, který je pro životní prostředí lepší alternativou než tuhá paliva. Emise, které při jeho spalování vznikají, startup kompenzuje podporou projektů, které naopak přispívají ke snížení CO2 v ovzduší.

*Průzkumu Instant Research pro bezDodavatele se zúčastnilo 550 respondentů. Sběr dat probíhat ve dnech 20.-23. července 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů