Pátek, 26. dubna 2024

Aktivisté protestovali na ministerstvu proti rozšíření letiště

Aktivisté protestovali na ministerstvu proti rozšíření letiště

Papírové vlaštovky dnes létaly za zvuku přistávajícího letadla v budově ministerstva dopravy v Praze. Zhruba tři desítky aktivistů z hnutí Extinction Rebellion tak protestovaly proti plánovanému rozšíření Letiště Václava Havla. Aktivisté také spustili banner a maketu letadla z balkonu ministerstva, kam vylezli. Aktivisté požadují, aby ministerstvo vydalo k rozšíření letiště nesouhlasné stanovisko a usilovalo o zdanění leteckého paliva.

K ministerstvu dorazili členové hnutí kolem půl desáté dopoledne. Podle nich je nesmyslné rozšiřovat letiště a podporovat růst skleníkových plynů vnikajících vlivem letecké dopravy na "prahu klimatické krize". Tvrdí, že plánované úpravy by měly špatný vliv na kvalitu života městských částí nedaleko letiště i Pražanů obecně. Aktivisté chtějí, aby ministerstvo, vedle vydání záporného stanoviska k rozšíření letiště, zdanilo letecké palivo a peníze investovalo do udržitelné dopravy, například na budování bezpečné železnice.

Během protestu aktivistky v kostýmech letušky a pilotky spustily z balkonu maketu letadla a banner s nápisem "Nerozšiřujte letiště". Na místo pak dorazila policie, protože akce nebyla oznámena.

Stavba paralelní ranveje za zhruba devět miliard korun má začít v roce 2025 a navýšit kapacitu letiště. To loni odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících a ocitlo se tak na hraně své kapacity.

Proti stavbě nové ranveje se zatím úspěšně brání městské části Nebušice a Suchdol. Krajský soud v červnu zrušil aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, ve kterých se vymezovala plocha pro stavbu paralelní ranveje. Soud tak učinil proto, že kraj nezohlednil některé zdroje hluku a emisí. Letiště společně se Středočeským krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic pak podalo žádost na přiznání odkladného účinku kasační stížnosti do doby, než Nejvyšší správní soud rozhodne, ale neuspěly. Příprava územního řízení na stavbu nové ranveje tak zatím nemůže pokračovat.

Kromě ranveje chystá letiště i rozšíření druhého terminálu za 16 miliard korun, s plánovaným dokončením do roku 2028.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů