Středa, 24. dubna 2024

Z řeky Bečvy odvezli rybáři do kafilerie už 20 tun otrávených ryb

Z řeky Bečvy odvezli rybáři do kafilerie už 20 tun otrávených ryb

Z řeky Bečvy, kterou kontaminovala v neděli neznámá látka, odvezli dosud rybáři do kafilérie 20 tun otrávených ryb. S odklízením pokračují, celkové množství tak rybáři zatím nedokážou odhadnout, řekl dnes ČTK Pavel Kocián z Českého rybářského svazu. Znečištění zaznamenali v Bečvě v úseku od Choryně na Vsetínsku po Přerov, škody půjdou do milionů korun. Podle odborníků zůstala řeka po kontaminaci mrtvá. Zdroj znečištění ani látka, která ekologickou katastrofu způsobila, zatím není známa. Případem se zabývá také policie, padlo i trestní oznámení.

"Informace o množství uhynulých ryb je stále živá, sanace díky dobrovolníkům stále pokračuje. K dnešním 11:00 však bylo do kafilérií odvezeno 200 metráků ryb," uvedl předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Podle něj bude škoda obrovská. V řece uhynuly ryby jako je ostroretka, parma či cejn, kde se kilo pohybuje v rozmezí 80 korun. Zpracování v kafilérii stojí podle něj deset až 11 korun za kilo. "Co nás to stálo, je však nesrovnatelné s tím, co se stalo. Ta řeka je mrtvá," uvedl Kocián.

Případem se zabývá také policie, padlo i trestní oznámení, podal jej na neznámého pachatele starosta Hranic Jiří Kudláček. "Viník musí být nalezen a potrestán. Je to nepředstavitelná ekologická katastrofa, nesrovnatelná s čímkoliv, co se kdy stalo tady v okolí. Pachatel otrávil řeku, ve které se lidé koupají, chodí k ní se psy, odebírají z ní užitkovou vodu, chytají v ní ryby, rekreují se tam," řekl ČTK Kudláček. Podle něj se pachatel mohl dopustit trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, případně i jiných trestných činů. "Může trvat až desetiletí, než se zarybnění Bečvy a její ekosystém obnoví na původní úroveň," dodal starosta.

Jaká látka řeku kontaminovala, zatím není zřejmé, bližší informace zatím nemá ani Česká inspekce životního prostředí. Podle Kociána akreditované laboratoře zjistily, že šlo o otravu, mechanismus je však podle něj velmi zvláštní. "Zvýšil se průtok v řece a přesto to nepomohlo. Vypadá to jako mrak, který se neslučuje s vodou, není vidět ani není identifikovatelný čichem. Pokud se nezjistí příčina v rozboru vody, bude se těžko hledat viník," podotkl předseda územního svazu.

Znečištění zaznamenali rybáři v úseku od Lhotky nad Bečvou a Choryní na Vsetínsku, poté kontaminace v řece procházela přes Hustopeče nad Bečvou, Teplice nad Bečvou a Hranice, další leklé ryby začali rybáři nacházet v Lipníku nad Bečvou a okolí. "Z lipenského revíru bylo 40 metráků uhynulých ryb už odvezeno, dalších 40 metráků je naloženo, ale dosud celý revír odklizen není. Máme u nás i hlubokou vodu," řekl dnes ČTK hospodář lipenské organizace Jan Hloušek. Podotkl, že do konce týdne by měl být ryby vysbírané. Pracovat se přitom musejí rychle, než se zaplynují.

Kolem úterního poledne se již kontaminace dostala do oblasti Přerova. "Jde tak o 38 kilometrů vodního toku, ani naředění a přítoky Bečvy s tím nic neudělají, zvyšují se i průtoky v retenčních nádržích a monitoruje se i Morava, kam Bečva vtéká. Podle dosavadních informací se tam znečištění zatím naštěstí neprojevilo," doplnil předseda územního svazu Kocián.

Pomoc rybářům chce nabídnout i Olomoucký kraj. "Jakmile budou známy škody, projednáme možnosti pomoci postiženým rybářským revírům," uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Se sběrem uhynulých ryb pomáhají rybářům profesionální i dobrovolní hasiči. Mrak nebezpečné látky, který se sunul proudem, se podle zástupců kraje již rozplynul. Podle zástupců kraje však již obyvatelům podél toku řeky Bečvy žádné nebezpečí nehrozí.

Neznámá látka zamořila Bečvu na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje v neděli. O jakou látku jde, se zatím nepodařilo zjistit, další odebrané vzorky testují laboratoře na těžké kovy. Pravděpodobný zdroj znečištění hledali v úterý inspektoři ve Valašském Meziříčí. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují pouze ojediněle, podle evidence České inspekce životního prostředí zhruba jednou za deset let.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů