Čtvrtek, 28. března 2024

Cenu za komunikaci změny klimatu má tým webu Fakta o klimatu

Cenu za komunikaci změny klimatu má tým webu Fakta o klimatu

Cenu za komunikaci globálních změn klimatu dnes získal Ondráš Přibyla a jeho tým, kteří provozují web Fakta o klimatu. Shromažďují vědecká data o klimatu a klimatické změně a vytvářejí grafy a infografiky k dalšímu využití. Přibyla a jeho kolegové tím podle poroty přispívají k srozumitelné osvětě. Přibyla uvedl, že cena je pro něj výzvou k další aktivitě. Vyhlášení ceny, kterou uděluje Informační centrum OSN v Praze a Učená společnost České republiky (USČR), letos bylo kvůli koronaviru on-line.

"Ondřej Přibyla a tým projektu Fakta o klimatu srozumitelným a přehledným způsobem prezentují vědecké poznatky o klimatické změně," řekla při vyhlášení za nominační výbor Klára Sutlovičová. Sociální ekoložka upozornila, že tým shromažďuje data z odborných institucí, jako jsou Mezivládní panel pro změny klimatu, Český hydrometeorologický ústav, NASA či Eurostat a zpracovávají atraktivní vizuální výstupy s přehledným vysvětlením klíčových jevů.

"Infografiky, které tento tým dává dohromady, mohou být volně využívány například ve vzdělávání nebo pro novináře, média, ale také pro občanskou společnost, nebo firmy, nebo i v politické práci. Svou prací tým Ondráše Přibyly Fakta o klimatu významně přispívá k osvětě a kultivaci spolehlivé, věcné a na současném poznání založené diskusi o klimatické změně," dodala.

Chemik a předseda USČR Pavel Jungwirth řekl, že má radost, že z kandidátů, kterých bylo 11, ocenění získali "amatéři v nejlepším slova smyslu". Zdůraznil, že tým se osvětě dobrovolnicky věnuje ve svém volném čase. Dnes byla i symbolicky předána cena - sazenice javoru babyky, konev na zalévání a odměna 30.000 korun.

Přibyla uvedl, že ocenění možná přišlo "příliš brzy", neboť web běží zhruba rok. Popsal, že na webu je teď přes 40 grafik. Zahrnují témata energetiky, emisí skleníkových plynů či adaptačních opatření.

Tým podle jeho slov pečlivě váží relevanci témat. Jako příklad uvedl individuální uhlíkovou kalkulačku, která sice umožňuje diskutovat o emisích jedince, ale odvádí pozornost od velkých systémových problémů - například vlivu uhelných elektráren. Co se dalších plánů týče, chce například navázat bližší spolupráci s vědci.

Cena za komunikaci globálních změn klimatu byla poprvé udělena v loňském roce. Prvním laureátem byl klimatolog Radim Tolasz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů