Čtvrtek, 28. března 2024

Impact Hub startuje třetí ročník Climate Challenge - akceleračního programu zaměřeného na boj s klimatickou změnou

Impact Hub startuje třetí ročník Climate Challenge - akceleračního programu zaměřeného na boj s klimatickou změnou

Akcelerační programy jsou páteří nejstaršího a největšího coworkingu v České republice Impact Hub, který letos oslavil deset let. Jedním z nejúspěšnějších akceleračních programů je Climate Challenge, jehož druhý ročník jde do finále. To proběhne 25. listopadu. Prezentační show nabitá eko projekty, které mají ambice měnit svět, představí 6 finalistů, kteří v rámci programu tvrdě pracovali a předvedou, kam se posunuli. Zároveň startuje nový ročník, enviromentálně zaměřené projekty z celé České i Slovenské republiky se mohou hlásit do 9. 12. 2020.

Proč se hlásit do Climate Challenge?

Všechny vybrané projekty z Česka i Slovenska věnující se příčinám či dopadům klimatické změny, environmentálním tématům nebo oblasti cirkulární ekonomiky získají komplexní podporu. Individuální mentoring provází po celou dobu akcelerace také tematické workshopy (na téma právo, marketing, finance a účetnictví a další). Zároveň se projekty zúčastní mastermind setkání, ve kterých získají know-how ostatních účastníků a podělí se o své zkušenosti a kontakty. Připraví se také na setkání s případnými investory a korporátními partnery programu, jako jsou Veolia, Coca-Cola Foundation, Heineken, Nestlé a Institut cirkulární ekonomiky. ,,Mám radost, že i za současných okolností spouštíme třetí ročník programu Impact Hub Climate Challenge a dokážeme tak věnovat pozornost podstatnému tématu, jakým je stav životního prostředí," říká jeho programová ředitelka Lenka Krákorová. ,,Fyzickému setkávání situace sice nepřeje, ale naučila nás ještě větší flexibilitě. Program dokážeme realizovat i online a stává se tak ještě dostupnější i pro vzdálenější projekty z České i Slovenské republiky," doplňuje.

Pro nové účastníky můžou být motivací úspěšné projekty předešlých ročníků. Digitální odpadové tržiště CYRKL získalo díky Climate Challenge investici ve výši pěti milionů korun od nadačního fondu Tilia Impact Ventures. "Climate Challenge je díky individuálnímu přístupu vhodná pro všechny typy společností. Pro některé to může být momentem prvotní akcelerace, pro jiné časem, kdy se mohou zlepšit v oblastech, ve kterých nejsou zatím silní. Rozhodně doporučuji a jsem rád, že v Česku tento program máme," říká Cyril Klepek z Cyrklu. Eko platforma pro mateřství EBUU nebo šetrná reklamní agentura Green Cat získaly díky akceleraci odvahu a dostatek znalostí pro zahájení úspěšnych crowdfundingovych kampaní. Výrazným benefitem je i mediální pozornost, která se dostane úspěšným projektům.

Lokalizace plevelu na polích i přežití a rozkvět Ekoškoly

Do finále druhého ročníku se dostalo těchto šest projektů:

České veganská společnost - nezisková organizace usilující o svět, kde si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i planetu.

Fakta o klimatu - shromaždiště dat pro veřejnost, učitele i novináře. Data o klimatu, klimatické změně, která poskytují vědecké instituce (ČHMÚ, NASA, Eurostat a jiné), grafy a infografiky pro další použití.

Lavaris - výzkum v oblasti využití druhotných surovin v podobě aktivního gumového, kamenného a betonového prachu. Vývoj a produkce recyklačních linek s vysokorychlostními mlýny, přeměna odpadních látek na cennou druhotnou surovinu.

plant.id Sky - rozeznání a lokalizace plevele na polích, přesné určení potřeby pesticidů a hnojiv. Snížení vypouštěných látek mající negativní vliv na biodiverzitu.

Přežití a rozkvět Ekoškoly - vzdělávací programy a materiály pro učitele a rodiče, které vedou děti k zodpovědnosti vůči životnímu prostředí

zajímej.se - informační portál o cirkulární ekonomice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů