Čtvrtek, 28. března 2024

Fond životního prostředí vydá příští rok 5,65 miliardy korun

Fond životního prostředí vydá příští rok 5,65 miliardy korun

Státní fond životního prostředí (SFŽP) bude mít příští rok příjmy 3,58 miliardy korun a výdaje 5,65 miliardy korun. Návrh jeho rozpočtu dnes schválila Sněmovna. Rozpočet zahrnuje zvýšenou alokaci na vodohospodářské projekty obcí. Už letos na ně dostalo ministerstvo životního prostředí dvě miliardy navíc, s dalšími třemi se počítá.

Příjmy SFŽP jsou dány například dotacemi ze státního rozpočtu, platbami za využívání přírodních zdrojů a znečišťování životního prostředí, splátkami poskytnutých půjček a pokutami za poškození životního prostředí.

Nejvíce peněz, zhruba 4,16 miliardy korun, půjde na Národní program Životní prostředí. Jde o doplněk zejména k dotacím z operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a Nové zelené úsporám. Program podporuje projekty zaměřené na šetrné využívání přírodních zdrojů, enviromentální vzdělávání, řešení záporných dopadů lidské činnosti na životní prostředí, ale i na adaptaci na změny klimatu.

Dalších 200 milionů korun fond vyhradil na podporu výměny nevyhovujících kotlů na pevná paliva v domácnostech. Na půjčky k posílení podpory projektů dotovaných evropskými penězi z OPŽP půjde 279 milionů, zhruba 120 milionů na pilotní projekt takzvaných Inovativních finančních nástrojů. Projekt souvisí s OPŽP a jde o půjčky z evropských fondů, které lze kombinovat s dotací SŽFP. Výdaj 247 milionů korun je spjat s dotacemi plynoucími z takzvaných Norských fondů.

Provoz kanceláře fondu bude stát 645,6 milionu korun. V dokumentech stojí, že proti původnímu návrhu se částka zvedla o 19,6 milionu korun kvůli rozšíření kapacit pro správu Modernizačního fondu, Fondu pro spravedlivou transformaci a Fondu obnovy.

Celkem přes fond půjde příští rok 19,4 miliardy korun. Patří k nim také 11,5 miliardy korun evropských peněz v OPŽP a 2,2 miliardy v programu Nová zelená úsporám.

Podle zatím poslední zprávy o hospodaření fond pro rok 2019 předpokládal příjmy téměř 1,674 miliardy korun, nakonec získal zhruba 1,074 miliardy korun, mimo jiné kvůli nižším příjmům z poplatků za odběr podzemní vody a vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Výdaje fondu loni přesáhly 1,899 miliardy korun. Udržely se tak pod limitem 1,918 miliardy korun, který schválila vláda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů