Úterý, 23. dubna 2024

Zlínský kraj chce letos mezi včelaře rozdělit milionu korun

Zlínský kraj chce letos mezi včelaře rozdělit milionu korun

Zlínský kraj plánuje, že letos podpoří včelaře jedním milionem korun. Peníze mohou zkušení i začínající včelaři využít na pořízení základního i doporučeného vybavení. V tiskové zprávě to dnes uvedl Jan Vandík z oddělení komunikace a vztahů s veřejností krajského úřadu. Zlínský kraj pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. Loni hejtmanství rozdělilo mezi 123 včelařů téměř 1,2 milionu korun.

O dotaci mohou znovu zažádat zájmoví včelaři ve věku minimálně 18 let, kteří mají svá včelstva umístěna na území Zlínského kraje. "Podpora, kterou kraj včelařům poskytuje již několik let, pomáhá nejen k růstu počtu začínajících včelařů a navýšení množství úlů a včelstev u stávajících včelařů, ale pozitivní dopad má také na celkovou úroveň kvality včelstev v kraji a zároveň na snížení výskytu moru včelího plodu," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Příjem a registrace žádostí o příspěvek začne 25. ledna, skončí 19. února. Přidělenou podporu ve výši 5000 až 10.000 korun mohou včelaři použít na pořízení základního vybavení, tedy tří až šesti nástavkových úlů s varroa dnem a 50 až 300 rámkových přířezů nebo rámků. Peníze jim mohou posloužit i k zakoupení doporučeného vybavení. Jde například o včelařský kuřák, rojáček, rozpěrák, včelařský drátek, formu na sbíjení rámků, krmítko, mateří mřížku nebo ochranné pomůcky.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování rostlin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů