Úterý, 19. března 2024

10. únor - Světový den luštěnin

10. únor je Světovým dnem luštěnin od roku 2019. Jeho vyhlášení předcházel rok 2016 jako Mezinárodní rok luštěnin. Světový den luštěnin má za cíl zvýšit povědomí světové veřejnosti o výhodách a přínosech luštěnin - ať už v konzumaci, nebo produkci. Konzumace luštěnin má také pomoci s naplňováním Cílů udržitelného rozvoje - především ukončením hladu ve světě.

10. únor - Světový den luštěnin

Světový den luštěnin má zvláštní význam pro cíle udržitelného rozvoje 1, 2, 3, 5, 8, 12, 13 a 15.

Více o Světovém dni luštěnin na webu OSN.

Víte o luštěninách...?

Luštěniny obsahují spoustu tělu prospěšných látek a celkově jsou velmi přínosné pro naše zdraví. Obsahují hodně proteinů, zároveň ale obsahují velmi malé množství tuku. Luštěniny jsou přirozeně bezlepkové, obsahují hodně železa i zinku, minerálů i vitaminů skupiny B.

Pěstování luštěnin má také řadu výhod. Produkce 1 kg luštěnin spotřebuje 1250 litrů vody. Zdá se to hodně, ale ve srovnání s množstvím vody, které je potřebné pro získání 1 kg hovězího masa je to desetkrát méně - na jedno kilo hovězího padne 13 000 litrů vody.

Luštěniny je navíc možné pěstovat i na půdě, která jinak příliš úrodná není, luštěniny snesou i polosuché oblasti. Další výhodou je, že luštěniny zvyšují biodiverzitu krajiny a poskytují tak útočiště dalším druhům zvířat a hmyzu.

U luštěnin v podstatě nehrozí, že by se zkazily - na suchém místě vydrží velmi dlouho.

Luštěniny jsou pilířem mnoha tradičních pokrmů - ze světové kuchyně jsou to třeba hummus a falafel z cizrny, chilli con carne a anglická snídaně z fazolí nebo čočkový dhal. I původní česká kuchyně stojí na luštěninách, například čočka na kyselo nebo hrachová kaše.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů