Čtvrtek, 28. března 2024

Zhotovitele spalovny u Mělníka chce ČEZ vybrat do konce roku 2022

Zhotovitele spalovny u Mělníka chce ČEZ vybrat do konce roku 2022

Zhotovitele spalovny v Horních Počaplech u Mělníka chce firma ČEZ vybrat do konce roku 2022. Zařízení zvané ZEVO (zařízení na energetické využití odpadů) má sloužit pro likvidaci komunálního odpadu a výrobu tepla. Investorem stavby je právě energetická společnost ČEZ, investice bude v řádech několika miliard korun, přesná částka bude známa po dokončení tendru, sdělila ČTK mluvčí ČEZ Alice Horáková. Podle zákona začne v roce 2030 v ČR platit konec skládkování, proto je třeba zajistit likvidaci odpadu jiným způsobem.

Koncem loňského roku ČEZ uveřejnil tendr na výstavbu spalovny, jeho součástí je i zhotovení projektu. Až po jeho zpracování bude možné požádat o stavební povolení. "Samotnou výstavbu ZEVO odhadujeme na cca dva až tři roky," uvedla Horáková.

Roční kapacita plánovaného zařízení je stanovena na 320.000 tun ročně. "V našich úvahách počítáme jak s postupným snižováním produkce odpadu, tak se zvyšováním míry jeho separace pro následnou recyklaci," doplnila mluvčí.

Středočeský kraj je nejlidnatějším regionem v ČR a vyprodukuje nejvíc komunálních odpadů ze všech krajů včetně Prahy, množství odpadu každoročně stoupá. V roce 2019 činila produkce komunálního odpadu ve středních Čechách 815.000 tun, v roce 2010 to bylo 642.000 tun. "V roce 2019 směřovalo v kraji na skládky 574.000 tun komunálních odpadů, tedy plných 70 procent, celorepublikový průměr je přitom 46 procent a do roku 2035 bude muset klesnout na maximálně 10 procent," popsala Horáková.

Projekt výstavby ZEVO společnost ČEZ připravila podle mluvčí na základě žádosti ze strany Středočeského kraje, který se snaží odpadovou problematiku řešit s dostatečným předstihem. "Využití odpadu pro výrobu tepla je v souladu s principy oběhového hospodářství a je běžné v řadě zemí EU (Německo, Rakousko, Švýcarsko, Norsko, Finsko, Dánsko, Belgie a další)," dodala Horáková.

Před několika lety vznikla proti výstavbě zařízení petice, členem petičního výboru je Jindřich Petrlík z ekologické organizace Arnika. Podle informací z webu www.arnika.org ji k dnešnímu dni podepsalo téměř 4500 lidí. Obávají se například dopravní zátěže či nárůstu emisí. Podle organizace se dá odpad zredukovat na třetinu i důsledným tříděním, kompostováním a recyklací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů