Úterý, 30. dubna 2024

Klokočínské louky se staly přírodní památkou

Klokočínské louky se staly přírodní památkou

Klokočínské louky se staly novou přírodní památkou Jihočeského kraje. V nivě řeky Blanice u Protivína na Písecku, kde se lokalita nachází, žijí vzácná zvířata. Jde například o obojživelníky čolka obecného a kuňku obecnou nebo vzácné ptáky bahňáky nebo bekasiny otavní. O statusu přírodní památky pro Klokočínské louky dnes rozhodla rada Jihočeského kraje.

"Jsem přesvědčen, že právě ochranou těchto méně známých přírodních lokalit a zvířat, které v nich žijí, děláme důležitý krok pro zachování pestrosti naší jihočeské krajiny. A pestrá krajina je nejen krásná, ale také zdravá a odolná, a to je nejlepší pro všechny, kdo v ní žijí," uvedl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Kromě Klokočínských luk rada opětovně vyhlásila dalších osm přírodních památek, které byly stanoveny většinou v 80. letech minulého století. Jde například o zvláště chráněná území Michovka, Ražický, Jehnědno, Skalský rybník a Klokočínská olšina, U Narovců, Bavorovská stráň, Smyslov a Upolíny. "V součtu u všech území změna rozlohy činí 35,2 hektaru. U těch starších lokalit jde většinou jen o drobné změny rozlohy. Zásadní jsou Klokočínské louky, protože se jedná o zachovalé, druhově bohaté bezkolencové louky, které jsou unikátní v měřítku celého Jihočeského kraje," uvedl vedoucí odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví krajského úřadu Zdeněk Klimeš.

Jihočeský kraj má aktuálně ve své správě 204 zvláště chráněných území kategorie přírodní památka nebo přírodní rezervace. Na jeho území leží také 76 evropsky významných lokalit a sedm ptačích oblastí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů