Čtvrtek, 28. března 2024

Velké francouzské firmy v ČR založily Fórum pro udržitelné podnikání

Velké francouzské firmy v ČR založily Fórum pro udržitelné podnikání

Velké francouzské firmy působící v České republice dnes oznámily, že v rámci Francouzko-české obchodní komory zakládají Fórum pro udržitelné podnikání. Dohodly se na tom společnosti Engie, Komerční banka, jejímž většinovým vlastníkem je Société Générale, Schneider Electric a Veolia. O problematice udržitelnosti, tak jak je obsažena v českém Národním plánu obnovy, dnes také zástupci firem diskutovali na setkání pořádaném pod pod záštitou francouzského velvyslanectví. ČTK o tom dnes informovala Francouzsko-česká obchodní komora.

Fórum pro udržitelné podnikání chce sdružovat firmy, pro které jsou sociální ukazatele a ty týkající se životního prostředí stejně důležité jako jejich ekonomická výkonnost. Zároveň hodlají na příkladech z praxe ukazovat, že udržitelné podnikání je správný směr, ke kterému se mohou přidávat další firmy a instituce.

"Ekologická transformace, tedy přechod k trvale udržitelnému životu a podnikání, je pro francouzské firmy klíčová. Tyto firmy působí v řadě oblastí spojených s životním prostředím, a jsou si tak vědomy nejen své zodpovědnosti, ale především jedinečné pozice a aktivní role, kterou mohou sehrát pro zavedení nového, udržitelného směru rozvoje podnikání v České republice," uvedl ředitel Francouzsko-české obchodní komory Michal Macko.

Zprávu o udržitelnosti zveřejňují podle poslední studie KPMG dvě třetiny firem v České republice. Proti roku 2017 jejich počet vzrostl o 15 procent, přesto za dalšími zeměmi zaostávají. Zprávu celosvětově sestavuje 80 procent největších společností.

Národní plán obnovy je podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie (EU). ČR by měla z EU získat na investice 172 miliard korun. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část, zhruba 91 miliard korun, je určena na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci.

Francouzsko-česká obchodní komora funguje 25 let, sdružuje zhruba 281 firem, které zaměstnávají na 78.000 lidí a dosahují v České republice obratu přibližně 163 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů