Pátek, 29. března 2024

Na prázdninový výlet vyražte ke Stromům roku

Na prázdninový výlet vyražte ke Stromům roku

K 20. narozeninám populární soutěže jsme pro vás připravili tipy na výlety ke všem stromům, které se v minulosti staly vítězi ankety. Kdo po cestě za přírodními unikáty nasbírá alespoň 30litrový pytel odpadků, má šanci vyhrát pitný režim až na čtvrt roku. Za letní výletovou soutěží stojí Nadace Partnerství spolu s Ukliďme Česko a partnerem soutěže Ondrášovka. Více o výletech zde.

,,Každý, kdo během léta navštíví alespoň 3 z 19 historických vítězů ankety, posbírá po cestě alespoň jeden pytel odpadků, vyfotí se s ním a pošle fotku na stromroku@nadacepartnerstvi.cz spolu s tipem, kolik pytlů odpadků se během prázdninové akce posbírá, bude zařazen do soutěže. 3 účastníci, jejichž tipy budou nejblíže skutečnosti, v září dostanou pitný režim přírodní minerálky Ondrášovka po dobu až 3 měsíců," vysvětluje pravidla koordinátorka ankety Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství.

Výlety ke stromům budou i součástí úklidové mapy oblíbené dobrovolnické akce Ukliďme Česko. Letní prázdniny si tak mohou zpestřit výlety k významným stromům i dobrovolníci, kteří jsou zvyklí uklízet na jaře či při podzimním Celosvětovém úklidovém dni, který letos připadá na 18. září. Spolupráce Nadace partnerství a spolku Ukliďme Česko je logickým pokračováním letošní společné iniciativy ,,Na jaře uklidíme, na podzim zasadíme".

,,Minerální voda Ondrášovka patří mezi nejstarší minerálky v České republice. Kořeny historie naší značky sahají až do 13. století. A protože v nás začala kořenit láska ke stromům, rozhodli jsme se, že podpoříme nejen ty v okolí našeho závodu, ale i jiné vzácné stromy v dalších regionech. A proto jsme se stali partnery ankety Strom roku. Chceme tím přispět k tomu, že i jinde pomůžeme zachovat staré kořeny i pro další generace," dodává Kateřina Ceralová, senior brand manager z Ondrášovky.

Anketa Strom roku vznikla v roce 2000 v Brně, založil ji místní Svaz ochránců Přírody. Před 20 lety převzala anketu Nadace Partnerství, která z ní vybudovala celorepublikovou a nakonec i celosvětovou soutěž. Za tu dobu do ní lidé přihlásili 1 531 stromů, do jejich podpory se zapojilo 728 843 hlasujících. Smyslem ankety je ochrana významných stromů a podpora výsadeb nových. Ve zpoplatněném hlasování se tak podařilo od drobných dárců vybrat přes 2,7 milionu korun. Letošní hlasování v jubilejním 20. ročníku probíhá až do 12. září na www.stromroku.cz/hlasovani.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů