Čtvrtek, 28. března 2024

Za vraždu aktivistky byl v Hondurasu odsouzen bývalý šéf energetické firmy

Za vraždu aktivistky byl v Hondurasu odsouzen bývalý šéf energetické firmy

Za podíl na vraždě aktivistky Berty Cáceresové byl dnes v Hondurasu odsouzen bývalý manažer energetické firmy, proti jejímž plánům aktivistka bojovala. Někdejší prezident firmy Desarrollos Energéticos S.A. (DESA) Roberto David Castillo se podle soudu podílel na přípravě vraždy aktivistky. Muž ale vinu odmítá, uvedl agentura Reuters. Výši trestu soud vynese na začátku srpna, Castillovi hrozí až 30 let vězení.

Cáceresová byla zavražděna v roce 2016. Před smrtí bojovala se svou ekologickou skupinou proti stavbě nové vodní nádrže, kterou chtěla společnost DESA vybudovat. Svou aktivitou způsobovala firmě ztráty a zpoždění v realizaci projektu, jehož hodnota se odhaduje na 50 milionů dolarů (přes miliardu Kč).

Podle deníku The Guardian je Castillo bývalým armádním rozvědčíkem, kterému se dostalo amerického výcviku. Díky svým schopnostem a kontaktům z doby, kdy působil v armádě, vytvořil síť, která kontrolovala aktivity Cáceresové. Podle soudu také Castillo shromáždil peníze na zaplacení lidí, kteří vraždu provedli. Soud se také domnívá, že plány na vraždu aktivistky Castillo projednával s bývalým šéfem ochranky této firmy Douglasem Bustillem.

Castillo vinu odmítá a tvrdil, že se s Cáceresovou přátelil. Podle soudu ale aktivistce relativně často telefonoval z toho důvodu, aby zjistil informace o jejích aktivitách a záměrech.

Soud v listopadu 2018 uznal vinnými za vraždu Cáceresové dalších sedm lidí. Mezi nimi byl i manažer společnosti DESA Sergio Rodríguez, který na zabití aktivistky najal bývalého šéfa ochranky Bustilla.

Cáceresová byla zastřelena v březnu 2016 ve svém domě ve městě La Esperanza na západě země. Podle výpovědi svědků do domu vnikli nejméně dva muži, kteří postřelili také aktivistu Gustava Castra. Ten přežil díky tomu, že předstíral, že je mrtvý. Cáceresová byla laureátkou Goldmanovy ceny, které se přezdívá "ekologická Nobelova cena". Skupina honduraských ekologických aktivistů byla vloni jmenována na Sacharovovu cenu, kterou uděluje Evropský parlament.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů