Čtvrtek, 28. března 2024

Nová etapa evropské klimatické politiky: Evropská komise zveřejní 13 impulsů pro klimaticky neutrální kontinent

Nová etapa evropské klimatické politiky: Evropská komise zveřejní 13 impulsů pro klimaticky neutrální kontinent

Evropská komise zveřejní zítra 14. července 2021 balíček 13 aktualizovaných nebo úplně nových směrnic, které mají zajistit snížení emisí o 55 % do roku 2030. Legislativa podpoří reformu systému obchodování s emisními povolenkami, bude aktualizována směrnice o zvyšování energetické účinnosti, zavedené uhlíkové clo (CBAM) či emisní normy pro osobní automobily a dodávky. Klíčovým prvkem je také aktualizace směrnice o obnovitelných zdrojích energie.

Předpokládá se, že Evropa zvýší svůj závazek tak, aby zajistila během tohoto desetiletí růst zelené složky energie na 38-40 % oproti aktuálně platnému cíli 32 %. Svaz moderní energetiky získal předběžné znění reformy směrnice 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a nabízí shrnutí hlavních očekávaných změn, které jsou vypracované ve spolupráci s AK Doucha Šikola.

"Nové impulsy, které přichází do oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů lze shrnout jako posílení chytrých řešení usnadňujících využití maxima výhod zelené energie pro chod domácností, podniků nebo nabíjení elektromobilů," hodnotí očekávané změny Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky. "Evropa přibližuje čistou energii spotřebitelům tak, aby byl nástup zelených řešení plynulý a bez bariér. V praktické rovině jde například o povinnost pro provozovatele soustav, kteří budou muset zajistit, aby byly k dispozici informace o podílu zelené elektřiny dostupné v reálném čase. Chytré systémy v domácnostech nebo firmách pak budou moci řídit spotřebu nebo dobíjení elektromobilů podle okamžité nabídky energie na trhu," dodává ke změnám Martin Sedlák.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů