Úterý, 30. dubna 2024

Po tornádu bude zapotřebí v obcích vysadit stovky stromů, pomohou studenti

Po tornádu bude zapotřebí v obcích vysadit stovky stromů, pomohou studenti

Kromě lidských domovů a dalších budov zničilo a poškodilo tornádo, které se na konci června prohnalo částí Hodonínska a Břeclavska, také stovky stromů přímo v obcích. Odborníci z Mendelovy univerzity v posledním týdnu mapují stav těchto stromů. Univerzita o tom informovala v tiskové zprávě.

"Vegetace v ulicích je buď žádná nebo silně poškozená. Ze stovek stromů jich na místě zůstaly spíše desítky," uvedla děkanka Zahradnické fakulty Mendelu Alena Salašová.

Odborníci včetně arboristů z Lesnické a dřevařské fakulty už zmapovali 130 stromů v Mikulčicích, chystají se do dalších obcí. "Zaznamenávali jsme stromy pomocí GPS pro další využití v geografickém informačním systému, sepsali návrhy opatření a ošetření, v horším případě vyřkli ortel skácet," konstatoval Luboš Úradníček z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU. Pouze část ze zkontrolovaných stromů zregeneruje a vytvoří druhotnou korunu.

Část práce na stromech odvedli hasiči, kteří odstranili ulomené části. Po nich by měli nastoupit arboristé, kteří koruny stromů odborně prořežou, aby se do nich nedostala infekce. Teprve po nějaké době se ukáže, který ze stromů se dokáže ze škod vzpamatovat.

Kromě péče o poškozené stromy budou podle děkanky Salašové potřebovat obce také novou výsadbu stovek stromů. Studenti a experti z Mendelovy univerzity budou obcím pomáhat i v budoucnu. Navrhnou obnovu veřejných prostranství a pomohou s novou výsadbou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů