Úterý, 16. dubna 2024

Praha zřídí organizaci pro instalaci fotovoltaických panelů na střechy

Praha zřídí organizaci pro instalaci fotovoltaických panelů na střechy

Ještě letos má začít fungovat příspěvková organizace, která bude mít na starosti instalaci fotovoltaických panelů na střechy budov v majetku hlavního města. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Praha si nedávno schválila klimatický plán, podle kterého by měly být do roku 2030 panely umístěny na 20.000 střechách. Zatím město technologii testuje na dvou bytových domech na Černém Mostě.

O vzniku organizace podle náměstka nyní jedná rada města. "Byl bych rád, kdyby začala fungovat už od 1. října jakožto Pražské společenství obnovitelné energie," řekl. Dodal, že s ohledem na ambiciózní plány Evropské unie v oblasti obnovitelné energie bude město muset hledat cesty, jak zachovat udržitelné ceny pro koncové zákazníky, a právě fotovoltaika je jednou z nich.

První projekt instalace panelů na Černém Mostě radní města schválili koncem loňského roku. Zkušební provoz je naplánován do konce letošního roku a vyjde na 1,9 až 3,5 milionu korun. Poté jej město vyhodnotí a případně naváže dalšími podobnými projekty, které by již měla mít na starosti nová příspěvková organizace. Podle dřívějších vyjádření by mohla své služby nabízet i soukromým majitelům domů.

Podle nedávno zveřejněné analýzy, kterou pro Alianci pro energetickou soběstačnost vypracovala konzultační společnost EkoWATT, mohou střechy rodinných a bytových domů v metropoli a jejím okolí poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice pro 120.000 až 170.000 domácností. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR jinak od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů