Čtvrtek, 25. dubna 2024

MŽP dá do programu pro obce v národních parcích dvojnásobek peněz, 200 mil. Kč

MŽP dá do programu pro obce v národních parcích dvojnásobek peněz, 200 mil. Kč

Na dvojnásobek letos ministerstvo životního prostředí zvýší dotační program určený výhradně pro obce ležící na území některého z národních parků. Na zlepšení infrastruktury a prostředí pro místní lidi i pro turisty bude nově k dispozici 200 milionů korun. Program bude vyhlášený na začátku září, žádosti se budou přijímat od 15. října. Obce mohou za peníze například opravit nebo vybudovat cesty, chodníky, navigační značení, vybavit informační centra nebo zpracovat rozvojové dokumenty zaměřené na životní prostředí, řekl dnes ČTK při cestě po některých šumavských realizovaných projektech ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

"Ten program je tak úspěšný, že minulé kolo pokrylo jen část poptávky obcí a bylo vyčerpáno během minut. My jsme postupně rozšiřovali výzvy o další projekty a nakonec se ukázalo, že jsme oslovili desítky obcí v národních parcích," řekl ministr. Program je podle něj zaměřen výhradně na obce v národních parcích, protože jsou často vystaveny velkému náporu turistů, což jim přináší náklady navíc. Ze svých vlastních rozpočtů by ale nemohly platit všechny potřebné projekty. V programu mohou žádat kromě obcí také například správy národních parků.

Program podle mluvčí resortu Petry Roubíčkové trvá od roku 2010 a za tu dobu z něj šlo do obcí v národních parcích 471 milionů korun, z toho bylo přes 440 milionů po roce 2014. "Od roku 2017 alokujeme na výzvu 100 milionů korun ročně, předtím to bylo průměrně 50 milionů korun, letos to bude poprvé 200 milionů," řekla.

Kromě samostatných projektů mohou obce z programu získat i peníze na dofinancování svých velkých investičních akcí, například kanalizací, čistíren odpadních vod či vodovodů, na které už dostaly větší dotace z jiných dotačních titulů.

Celkem zhruba 20 milionů korun postupně z programu čerpala obec Stachy. "Realizovali jsme chodníky pro pěší, ulice, chodníky v centrální části obce, komunikaci podél kostela na autobusové nádraží, což je hlavní přístup turistů z veřejné dopravy. Získali jsme i dotaci na dovybavení informačního centra a dál na kanalizaci a čističku odpadních vod," vyjmenoval starosta Petr Lampa. I do další výzvy si obec podá žádost, například na opravy dalších cest pro pěší.

Několikrát uspěla s žádostí také správa šumavského národního parku na různé projekty za jednotky milionů korun, například na turistickou infrastrukturu, environmentální vzdělávání, na propagační materiály a podobně. Příští žádost se bude týkat také strážců parku. Park chce peníze na jejich vybavení i na popularizaci jejich činnosti, řekl mluvčí parku Jan Dvořák.

Dotace z programu v posledních dvou letech podle národních parků:

Počet žádostí 2020 Počet žádostí 2019 Podpora celkem 2020 (v mil. Kč) Podpora celkem 2019
NP České Švýcarsko 9 7 11 15,7
Krkonošský NP 37 22 64,3 42,7
NP Podyjí 5 4 9,4 5,3
NP Šumava 6 13 7,3 31,5

Zdroj: MŽP

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů