Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové: Nejkomplexněji v programu řeší ekologii Zelení a Piráti se STAN

Ekologové: Nejkomplexněji v programu řeší ekologii Zelení a Piráti se STAN

Nejkomplexnější volební program z hlediska ekologie a řešení změny klimatu mají podle ekologů Zelení a uskupení Pirátů a STAN. Ochranu životního prostředí chce naopak nejvíce oslabit koalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků (TSS) a hnutí SPD, uvedli dnes na konferenci zástupci asociace ekologických organizací Zelený kruh a Hnutí Duha. Ekologové provedli analýzu 14 témat, která vidí jako nejdůležitější pro život lidi, stav klimatu a přírody nebo jako ta, v nichž je třeba učinit důležitá rozhodnutí. Volební programy stran hodnotí od roku 2013.

Ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš dnes uvedl, že za Zelenými a koalicí Pirátů a STAN se umístila ČSSD a koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL,TOP 09). Podotkl, že u nich převažují pozitivní návrhy a některé formulují velmi konkrétně. V případě sociální demokracie nicméně organizace hodnotily obsah jejích vizí do roku 2030, nikoliv volebního "desatera".

Slabší jsou podle analýzy záměry ANO, KSČM a Přísahy. Ekologové porovnali také současné programy stran s obdobím před sněmovními volbami v roce 2017. Uvedli, že tehdy patřila k nejhorším ODS, která pak zaznamenala výrazný posun. Vstup do koalice a snaha o kompromis však naopak podle nich mírně oslabila kvalitu programu TOP 09. Vondrouš také uvedl, že se mírně zhoršilo hodnocení záměrů ANO a výrazné zlepšení zaznamenalo hnutí STAN, jehož dřívější přístup k ekologii byl velmi slabý.

Například v tématu zdravých lesů podle Jiřího Koželouha z Hnutí Duha nyní zmiňují konkrétní řešení programy Zelených a koalic Spolu a Pirátů/STAN. TSS, SPD a komunisté se oblasti věnují jen velmi obecně, konkrétní není ani Přísaha. Hnutí ANO Koželouh vytkl, že jejich jediným bodem je plán vysadit 350 milionů stromů. Ekolog k tomu podotkl, že je třeba dát lesu čas na přirozenou obnovu a vznik prvních dřevin. Také zdůraznil, že tak masové vysazování, byť vhodných stromů, by mělo na přírodu negativní dopad.

Podobná situace je podle Koželouha také v zemědělství, které komplexněji pojaly Spolu a Piráti se STAN, Zelení a KSČM. Zmínil, že uvádějí třeba omezení tlaku na produkci plodin, nutnost reformy zemědělských dotací či rozvoj přírodních prvků v zemědělské krajině. U SPD Koželouh podotkl, že hnutí hovoří o dílčích pozitivních krocích. ANO podle něj nabízí jen "technická řešení", například omezení pesticidů, ale opomíjí otázku krajinné struktury. Jako velmi obecné označil i body TSS, Přísaha pak k ekologické stránce zemědělství neuvádí téměř nic

Koželouh také konstatoval, že většina stran akceptuje budoucí odklon od uhlí, liší se jen v očekávaných letech útlumu. Nejrychlejší odklon, tedy do roku 2030, chtějí Zelení a nepřímo ČSSD, Piráti a STAN v programu hovoří o roku 2033 a ANO o roku 2038, s možností dřívějšího konce využívání uhlí. Zástupci ekologů požadují odklon od uhlí nejpozději do roku 2033, počítají však i s jeho dřívějším koncem. Negativně Koželouh dnes zhodnotil například požadavek TSS na dotěžení zásob. Spolu, SPD a Přísaha podle ekologa s odklonem zjevně počítají, ale detailněji se tématu nevěnují.

Koželouh také podotkl, že jediní Zelení se přímo vyjádřili proti výstavbě nových jaderných reaktorů. ČSSD se tématu vyhnula. V tiskové zprávě organizací později kritizoval "fascinaci jadernou energetikou" například Edward Sequens. U obnovitelných zdrojů energie (OZE) Koželouh uvedl, že většina sledovaných koalic a stran je pro jejich rozvoj. K ANO však ekolog poznamenal, že hnutí uvádí velmi ambiciózní cíle, aniž by naznačilo, jak jich chce dosáhnout. K bodům SPD Koželouh poznamenal, že se hnutí staví proti dotacím na OZE v době, kdy bude mít Česko k dispozici desítky až stovky miliard korun z různých evropských zdrojů.

Pro hodnocené strany je podle ekologa příznačné také to, že se spíše vyhýbají tématu účasti občanů v posuzování stavebních a jiných záměrů. Sdělil, že například Piráti, STAN a KSČM uvádí, že tuto účast podporují, ale nezmiňují, jak ji posílit. V případě klimatické politiky EU je podle Koželouha patrné, že u všech stran není politika na evropské úrovni silné téma.

Vondrouš shrnul, že strany svými programy sice zareagovaly na sílící téma ochrany přírody a klimatu, stále však mají tendenci vyhýbat se věcem, které považují za kontroverzní. Podotkl, že například v tématu odklonu od uhlí "všichni trošku čekají, že uhlí skončí samo" a obávají se deklarovat velké politické kroky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů