Pátek, 26. dubna 2024

Pozvánka na akci pro veřejnost: Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy!

Pozvánka na akci pro veřejnost: Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy!

Rajnochovice, Zlínský kraj: Po roční pauze, způsobené protipandemickými opatřeními, lákají opět lesníci na osvětovou akci ,,Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy, která se uskuteční 9. října na kalamitní holině v Rajnochovicích ,,U Chaloupky". Zájemci společně s lesníky z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. pomohou založit nový les v místech, kde řádil kůrovec a zároveň se dozví informace o základních pravidlech výsadby.

,,Rádi bychom dobrovolníkům umožnili podílet se vlastní prací na společenské zodpovědnosti za životní prostředí. Aby se po několika letech, když se na místo opět vydají, viděli výsledky své snahy: mladý a silný les. Vzít do ruky motyku, správně vykopat jamku a uložit sazenici, to je mnohem silnější zkušenost, kterou žádný zprostředkovaný zážitek nenahradí," uvádí Mgr. Dagmar Obšilová z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o., které akci pořádají.

Na veřejnou výsadbu lesníci připravují kombinaci několika druhů dřevin, aby se mladé stromky dobře uchytily a vyrostl z nich odolný les.

,,V minulosti naši předkové v největší míře vysazovali smrky, kterým se v tehdejších podmínkách dařilo lépe než dnes a na jejich dřevu byla závislá většina obyvatel. Dnes, při zvyšující se průměrné teplotě, nižšímu úhrnu srážek a jiném socioekonomickém kontextu, měníme strategii hospodaření v lesích. K tomu se váže i výběr dřevin, při kterém volíme specifické kombinace přímo ušité na míru prostředí," vysvětluje Ing. Arnošt Buček, jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.ro. a dodává, že také v případě akce ,,Pojďme zalesnit Hostýnské vrchy" zkušení lesníci rovněž vybrali ideální kombinaci dřevin s převahou buku," doplňuje Ing. Arnošt Buček.

Společné zalesňování odstartuje příští sobotu v 10:00 hodin a potrvá až do odpoledních 15:00 hodin. Na místo bude možné dorazit buď pěšky, nebo osobním automobilem po příjezdové cestě směrem od obce Rajnochovice.

,,Na místě bude připravena odstavná plocha pro osobní automobily. Závěrečný úsek silnice před zalesňovací plochou je poměrně úzký, chtěli bychom proto poprosit řidiče o opatrnost a ohleduplnost vůči chodcům," uzavírá Dagmar Obšilová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů