Pátek, 29. března 2024

Ukázka využití dat DPZ při zkoumání následků sopečné erupce na ostrově La Palma

Ukázka využití dat DPZ při zkoumání následků sopečné erupce na ostrově La Palma

V neděli 19. září došlo na Kanárském ostrově La Palma k erupci sopky Cumbre Vieja, která od té doby sužuje tamní obyvatelstvo a komplexně ovlivňuje (nejen) ostrovní životní prostředí. Při erupci dochází k řadě jevů, které je možné sledovat a dále zkoumat prostřednictvím dat dálkového průzkumu země, např. k deformacím zemského povrchu nebo toku lávových proudů.

Přinášíme vám ukázku využití dat DPZ pro znázornění intenzity svahových deformací na ostrově. První mapu tvoří interferogram vytvořený z radarových dat družic Sentinel-1. Tento interferogram je vytvořen ze dvou snímků (10. a 22. 9. 2021) a vizualizuje deformaci zemského povrchu, která je detekovatelná právě změnami radarového signálu mezi dvěma snímky. Deformace povrchu jsou jedním z hlavních způsobů monitoringu sopek. Zejména při pohybu magmatu v podzemních systémech dochází ke změně svahů na povrchu sopky a jejím okolí. Povrchové posuny jsou na interferogramu zobrazeny jako barevné pruhy, kde každý pruh představuje cca 2,8 cm (polovina vlnové délky radarového signálu) deformaci povrchu. Zjednodušeně lze říci, že čím četnější a hustější jsou duhové kruhy, tím byla deformace intenzivnější.

Druhá mapa zobrazuje snímek, který byl pořízen 30. 9. 2021 multispektrální družicí Sentinel-2 a který je vytvořen kompozicí pásem 11 (SWIR) - 8 (NIR) - 2 (BLUE). Díky této kompozici, která využívá infračerveného záření, dochází k barevnému zvýraznění lávy, která si již našla svou cestu na moře.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů