Čtvrtek, 28. března 2024

Konference Data a životní prostředí

Konference Data a životní prostředí

Ve spolupráci s řadou resortních i meziresortních organizací (např. ČHMÚ, AOPK, ČSÚ a další) zajišťujeme validovaná data a informace z oblasti životního prostředí. Vzhledem k množství organizací zapojených do procesu sběru a validace dat je nutné napříč institucemi zajistit jednotný standard dat, ošetřit jejich vlastnictví a optimalizovat metodiku jejich sběru. Tuto problematiku řešíme prostřednictvím projektu Národní environmentální reportingová platforma (NERP, více o projektu zde ). NERP má za cíl optimalizovat systém příjmu, validace, zpracování a reportingu dat z oblasti životního prostředí. Mimo jiné má iniciovat vznik platformy poskytovatelů a zpracovatelů dat, která zabezpečí spolupráci a sdílení dat mezi spolupracujícími organizacemi - zaměří se na zabezpečení, práva použití, kvalitu a formáty dat, způsob přenosu datových sad, publikaci informací o životním prostředí a v neposlední řadě umožní efektivnější identifikaci datových zdrojů pro nové informační povinnosti.

Pro vysvětlení širšího kontextu a záměru projektu pořádáme konferenci Data a životní prostředí. Konference se uskuteční 11.11.2021 od 9 do 14 hodin v Akademii veřejného investování v Praze, v Pařížské ulici 4.

Konference seznámí účastníky se specifiky dat o životním prostředí, s dobrou praxí v oblasti práce s daty, s behaviorálními aspekty, s šířením informací a dezinformací, s trendy a nástroji pro zpracování dat, s datovou žurnalistikou apod.

Na konferenci budou prezentována témata:
o strategie a metodiky NERP,
o nástroje a procesy NERP,
o přehled klasifikace a publikace datových sad o resortu životního prostředí (včetně formátů),
o standardy pro katalogizaci, katalogizace otevřených dat v Národním katalogu otevřených dat - NKOD.

Účast na konferenci je po předchozí registraci zdarma. Registrační formulář bude zpřístupněn v polovině října na webových stránkách konference a na facebookovém profilu CENIA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů