Úterý, 19. března 2024

Ve spalovně v Malešicích hořela technologie, odhad škody je stovky milionů korun

Ve spalovně v Malešicích hořela technologie, odhad škody je stovky milionů korun

V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích dnes odpoledne hořela technologie, požár způsobil podle odhadu škodu za stovky milionů korun. Příčinu ohně určí vyšetřování. ČTK to sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Mluvčí Pražských služeb Radim Mana ČTK řekl, že spalovna je mimo provoz a minimálně ve čtvrtek to tak zůstane, odpad bude převážen jinam. Potvrdil i odhad škody.

"Ve spalovně došlo k požáru odstavené technologie na čištění spalin v pětipatrové technologické budově o rozměru 30 krát 40 metrů, která procházela rekonstrukcí technologií. S ohledem na počet jednotek byl vyhlášen třetí stupeň poplachu," uvedl Kavka. Zasahovalo deset profesionálních a devět dobrovolných jednotek, používaly také výškovou techniku. Na další budovy se oheň nerozšířil.

Černý kouř byl vidět z velké dálky. Chemická služba podle Kavky měřila zplodiny ohně v několika zasažených částech Prahy, například v Dolních Počernicích, Satalicích, Vinoři, Kyjích a na Černém Mostě, překročení norem ale nezjistila. "Po dobu zásahu byl však ve zmíněných oblastech cítit zápach po požáru a obyvatelům bylo doporučeno nevětrat," uvedl mluvčí.

Hasiči zprávu o požáru dostali krátce po 15:00, plameny dostali pod kontrolu za necelé dvě hodiny. Před 17:00 se požár nešířil a zplodiny hoření unikaly do ovzduší jen minimálně, popsal Kavka. "Následovalo dohašování skrytých ohnisek a kontrola termokamerou," dodal. Policie v době zásahu hasičů varovala řidiče před dlouhým zdržením v přilehlé Průmyslové ulici.

Podle Many byly všechny linky spalovny odstaveny a zůstanou tak minimálně po celý čtvrtek. "V dalších dnech se uvidí, ale řešíme to a jsme na to připraveni," řekl. "Můžu potvrdit, že predikce škody ve výši několik stovek milionů korun se bohužel zdá jako reálná," uvedl dále. Doplnil, že příčina požáru je zatím neznámá a hořelo v technologické budově, kde je gumová nádrž.

K zásahu přijel pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který předtím informoval na twitteru, že nehoří odpad. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček, který do Malešic také dorazil, ocenil podle Kavky zásah hasičů jako rychlý, účinný a velmi dobře vedený.

Ve spalovně v Malešicích končí naprostá většina pražského odpadu. Provozují ji Pražské služby, které mají na starost svoz a likvidaci odpadu v metropoli. Firmu vlastní hlavní město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů