Úterý, 19. března 2024

Spalovna v Malešicích bude mimo provoz několik dnů, odpad půjde na skládky

Spalovna v Malešicích bude mimo provoz několik dnů, odpad půjde na skládky

Spalovna v pražských Malešicích, kde ve středu hořela jedna z budov, bude mimo provoz několik dní až týden. Odpad se mezitím bude vozit na skládky okolo Prahy. V řádu dní by pak měly začít fungovat dvě ze čtyř linek spalovny, které běžný provoz zvládnou. ČTK to dnes řekl Radim Mana, mluvčí Pražských služeb, které zařízení provozují. Požár podle odhadu způsobil škodu v řádech nižších stovek milionů korun, příčina se zatím podle mluvčího vyšetřuje.

Požár v jedné z budov vznikl ve středu odpoledne, podle hasičů tam hořely rekonstruované technologie na čištění spalin. Zasahovalo deset profesionálních a devět dobrovolných jednotek, používaly také výškovou techniku. Na další budovy se oheň nerozšířil a hasiči ho za necelé dvě hodiny dostali pod kontrolu.

Spalovna má čtyři kotle, které v posledních letech postupně rekonstruuje. Mana řekl, že celková odstávka potrvá několik dní až týden, poté začnou fungovat první dva kotle. V tomto režimu už podle něj spalovna fungovala v době rekonstrukce. "Není to nic mimořádného, je to něco, na co jsme zvyklí," uvedl.

Po spuštění provozu budou kotle spalovat už navezený odpad, až poté začne zařízení přijímat nový. Mezitím budou popeláři odpadky odvážet na skládky v okolí metropole. "V okolí Prahy jsou tři nebo čtyři skládkovací zařízení, která máme domluvená," uvedl Mana.

Ve spalovně v Malešicích končí naprostá většina pražského odpadu. Provozují ji Pražské služby, které mají na starost svoz a likvidaci odpadu v metropoli. Firmu vlastní hlavní město.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů