Pátek, 19. dubna 2024

Udržitelnost má zelenou: Jak učinit města ekologičtějšími?

Udržitelnost má zelenou: Jak učinit města ekologičtějšími?

Podle některých odhadů spotřebovávají města až 70 % všech energetických a surovinových zdrojů. Není proto divu, že téma udržitelnosti a ekologičnosti se v současné době skloňuje i v souvislosti s (rozšiřující se) městskou zástavbou. Jak můžete pomoci i vy? Přinášíme 3 praktické tipy, jak přispět ke zdravějšímu a ekologicky šetrnějšímu životu ve městech.

1. Zelené střechy

Střechy porostlé vegetací se těší stále větší oblibě. Svaz zakládání a údržby zeleně zveřejnil v roce 2019 statistiku, podle níž jen za daný rok přibylo v České republice 256 000 m? zelených střech. Proč jejich počet stále roste?

Zelené střechy umožňují návrat zeleně do měst. Vegetaci můžete vysadit navrchu panelového domu nebo třeba na střeše menší garáže či zahradní kůlny. Rostliny zabraňují vzniku tepelných ostrovů a zachytávají škodliviny ze vzduchu. Rostoucí flóra se zároveň stává domovem užitečného hmyzu, který si jinak mezi betonovou zástavbou jen obtížně hledá místo pro život.

Pokud byste se rozhodli pro stavbu zelené střechy na vlastním domě, můžete navíc získat finanční příspěvek ve formě dotace v rámci programu Nová zelená úsporám.

2. Recyklace bioodpadu

Ke třídění odpadu přistupují Češi stále svědomitěji. Podle dostupných údajů třídilo v roce 2020 odpad téměř 73 % českých obyvatel. Avšak zatímco modré, žluté a zelené kontejnery jsou již poměrně běžné, s hnědými popelnicemi, určenými ke sběru bioodpadu, se setkáte podstatně méně často.

Organický odpad, kam se řadí rostlinné zbytky, kousky pečiva nebo vaječné skořápky, má široké možnosti využití. Lze jej použít na výrobu tepla nebo energie. Současně je důležitou surovinou při výrobě bioplynu - paliva, které se postupně prosazuje v městských dopravních prostředcích, což může výrazně snížit uhlíkovou stopu.

Počítá se přitom každá hrstka zpracovaného odpadu. I když se rozhodnete pro pronájem bytu v Praze, kde nemáte k dispozici zahrádku s vlastním kompostem nebo sběrné místo v blízkosti domu, existuje řešení. Pořiďte si do domácnosti šikovný kompostér, do kterého můžete odpad ukládat.

3. Fotovoltaické elektrárny

Prostorné střechy bytových domů představují ideální místo pro fotovoltaiku. Díky solárním panelům můžete využívat energii z obnovitelných zdrojů a zároveň se vymanit z (absolutní) závislosti na velkých dodavatelích energie a jejich cenové politice.

Nehledě na skutečnost, že se v případě nečekané odstávky elektrického proudu budete moci spolehnout na elektrickou energii z vlastních zdrojů. V době, kdy jsme na elektřině téměř existenčně závislí (ať už kvůli chodu domácnosti, nebo pracovně), se nejedná o zanedbatelný benefit.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů