Čtvrtek, 28. března 2024

Od otravy Bečvy uplynul více než rok, policie podezírá firmu Energoaqua

Od otravy Bečvy uplynul více než rok, policie podezírá firmu Energoaqua

Výběr informací o otravě řeky Bečvy v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov (společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její ředitel Oldřich Havelka navrhli zastavení svého trestního stíhání kvůli otravě):

- Zprvu neznámá látka - rozbory ukázaly, že se jedná o kyanid - se v řece objevila 20. září 2020, v Bečvě na rozhraní Zlínského a Olomouckého kraje kvůli tomu uhynulo velké množství ryb. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, viník havárie bezprostředně po ní nebyl odhalen. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy zhruba na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

- Mezi podezřelými z úniku se ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). Firma bezprostředně poté uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb, a možnost, že by kyanidy pocházely od ní, odmítá dodnes. Pět dní po havárii ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že najít zdroj ekologické katastrofy na Bečvě bude zřejmě otázkou hodin. Začátkem loňského listopadu Brabec ale před poslanci svého výroku litoval.

- Pátrání soudního znalce Jiřího Klicpery po viníkovi úniku nakonec trvalo téměř osm měsíců, během kterých mimo jiné policie v polovině loňského listopadu provedla vyšetřovací pokus. Znalec přitom opakovaně požádal o prodloužení lhůty, ještě v listopadu například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že posudek má být hotov do 20. prosince, nakonec ale Klicpera svou práci dokončil až na přelomu dubna a května, už o čtvrt roku dříve ale v on-line debatě expertů prohlásil, že viníka už zná. Konkrétní tehdy nebyl, vyloučil nicméně Dezu.

- Po dokončení znaleckého posudku média začátkem letošního května uvedla, že podle Klicpery kyanidy do řeky vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Posudek ukázal na firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, její ředitel Oldřich Havelka ale odmítl, že by společnost otravu Bečvy způsobila. Koncem června pak policie kvůli otravě řeky zahájila trestní stíhání a obvinila jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z Rožnova. Jde právě o firmu Energoaqua a jejího šéfa Havelku.

- Obžalobu v kauze by dozorující státní zástupce Petr Bareš rád vypracoval do konce roku, začátkem září zamítl stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání, které podali firma i Havelka. Stíháním se zabývalo také Krajské státní zastupitelství v Ostravě, podnět na přezkum podala obhajoba, před několika dny ale krajští žalobci rozhodli, že je trestní stíhání v kauze havárie v řece Bečvě vedeno důvodně. Nyní Energoaqua a Havelka navrhli zastavení svého trestního stíhání kvůli loňské otravě řeky Bečvy, uvedla Česká televize (ČT).

- Firmu a Havelku stíhá policie za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.

- Loňská otrava Bečvy se stala také předmětem politických sporů, už koncem září požadovali opoziční občanští demokraté, Piráti a lidovci zařadit únik škodlivin do řeky jako zvláštní bod schůze Sněmovny, poslanci vládních ANO a ČSSD to ale odmítli. O otravě Bečvy se v dolní parlamentní komoře diskutovalo také později, a to i za účasti ministra Brabce a šéfa České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse, oba ale začátkem listopadu odmítli poslancům říci nové informace k ekologické katastrofě s tím, že by to mohlo mařit vyšetřování.

- Začátkem letošního roku pak opoziční ODS, KDU-ČSL a TOP 09 oznámily, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise k otravě. Na pořad jednání Sněmovny se bod dostal v březnu a Sněmovna nakonec schválila vznik komise 21. dubna. Svá zjištění měl sněmovní vyšetřovací orgán, do jehož čela byla zvolena komunistka Marie Pěnčíková, předložit do září. Práci komise zahájila koncem července a od srpna pak před ní vypovídala řada expertů, ředitel ČIŽP Geuss nebo člen představenstva chemičky Deza a poslanec ANO Pavel Pustějovský.

- Odborníci sněmovní komisi například upozornili na to, že v případu vyšetřovatelé nemají jasné důkazy, protože v den havárie nikdo neodebral vzorky z vody z průmyslových výpustí okolních podniků, což je jediná možnost, jak získat přímé důkazy o viníkovi znečištění řeky. Policie tak musela pracovat pouze s experimenty a nepřímými důkazy. Například vzorky z výpustí průmyslových areálů, které se podle zprávy expertů citované na webem Aktuálně.cz měly odebrat v den havárie, totiž inspektoři u společnosti Energoaqua zajistili až následující den, u Dezy dokonce ještě o tři dny později.

- Komise svou zprávu zveřejnila 20. září, zkritizovala v ní postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po loňské havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a ČIŽP. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i inspekce mají zprávu komise za zpolitizovanou. Jsou v ní neodborné závěry vytržené z kontextu, manipulace a negativní tendence vůči ČIŽP, řekl v reakci na dokument ministr. Sněmovna vzala na mimořádné schůzi 5. října zprávu komise na vědomí a požádala vládu, aby postupovala v souladu s opatřeními, která komise doporučila.

- Během uplynulého roku se rybářům podařilo vrátit do Bečvy ryby. Se zarybňováním počítají i v dalších letech, obnova řeky by podle nich mohla trvat nakonec kratší dobu, než původně očekávali. Pro návrat života jim však chybějí proudní ryby, kterých je nedostatek, řekl nedávno ČTK předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Z otrávené Bečvy rybáři vylovili po katastrofě 40 tun mrtvých ryb. Podle jejich nynějších odhadů to však bylo zhruba jen 60 procent všech uhynulých ryb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů