Čtvrtek, 28. března 2024

Nepoctiví zahraniční on-line prodejci podvádějí evropské spotřebitele

Nepoctiví zahraniční on-line prodejci podvádějí evropské spotřebitele

Když spotřebitele zaujme nabídka zboží na internetu, stačí pár kliknutí myší a má nakoupeno. Automaticky předpokládá, že to, co obdrží, bude bezpečné a neohrozí jeho ani životní prostředí. Bohužel tomu tak v praxi často není. Zdraví lidí, životní prostředí a férovou hospodářskou soutěž ohrožuje invaze mimoevropských on-line prodejců, kteří nedodržují evropskou legislativu.

Nabízejí produkty a služby, které se na první pohled tváří, jako by byly poskytované prodejcem, který splňuje všechny potřebné místní standardy. Realita je ale bohužel mnohdy jiná. Evropské podnikatelské, spotřebitelské i občanské organizace se proto spojily a snaží se nelegálním on-line prodejům zabránit prostřednictvím evropského Aktu o digitálních službách (Digital Services Act).

Důkazy mluví samy za sebe

Evropské úřady a spotřebitelské organizace shromáždily zdrcující důkazy o tom, že nepoctiví prodejci využívají on-line platformy k prodeji nelegálních výrobků a služeb. Zjištěné nezákonné chování zahrnuje dovoz nelegálních výrobků[1], nelegální obchod se zvířaty[2], podvodné inzeráty[3] či publikování dezinformací (např. falešné recenze) a další porušování práv spotřebitelů[4].

Nelegální prodej ohrožuje i evropský systém recyklace elektroodpadu. Pokud prodejce finančně nepřispívá na budoucí recyklaci a nedodržuje zákonné povinnosti, dochází tak ke vzniku tzv. sirotčího elektroodpadu. To je elektroodpad, za který nebyly řádně uhrazeny příspěvky na jeho ekologickou recyklaci, a proto nemusí být řádně recyklován.

TIP: Kam správně s elektroodpadem, aby byl regulerně zrecyklován, poradí aplikace KAMsNIM.cz

,,Tím vzniká riziko závažného poškození životního prostředí. Nemluvě o přímém ohrožení zdraví spotřebitelů používáním výrobků, u kterých nebyla ověřena bezpečnost pro spotřebitele," říká Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, která je členem evropské asociace EucoLight, jež proti těmto praktikám dlouhodobě bojuje.

V boji proti ,,nelegálům" má pomoci nový Akt o digitálních službách

Podle signatářů iniciativy je zapotřebí, aby Akt o digitálních službách přiměl k odpovědnosti on-line zprostředkující platformy - e-shopy či internetová tržiště - které zajišťují transakce mezi obchodníky a koncovými uživateli. Ukázalo se totiž, že samoregulační úsilí není dostatečné, a bez nastavení právního rámce jsou snahy o nápravu odsouzeny k neúspěchu.

Digitální akt by měl zajistit, aby zprostředkující platformy nebyly zproštěny odpovědnosti, pokud vědí o nezákonných prodejích a nepřijmou okamžitá opatření. Odpovědnost by měly nést i v případě, kdy prodávající nemá sídlo v EU, a nemůže se tak zodpovídat z případné nelegální činnosti.

,,Co je nezákonné v off-line světě, by mělo být nezákonné i v on-linu. V sázce je ochrana a bezpečnost spotřebitelů, zákazníků a životního prostředí, jakož i spravedlivá hospodářská soutěž v celém odvětví," říká Zuzana Adamcová.

Boj proti nekalým praktikám se odehrává i na úrovni členských států. Pozadu nezůstává ani Česká republika. Od letošního roku musí prodejci při prodeji nových elektrozařízení zobrazovat výši recyklačního příspěvku, který se za tato elektrozařízení povinně odvádí.

,,Díky tomu je vidět, kteří výrobci recyklační příspěvky hradí a kteří se jejich placení vyhýbají. Zároveň spotřebitel vidí, kolik za službu budoucí ekologické likvidace elektroodpadu zaplatil," uzavírá Zuzana Adamcová.


[1] Například průzkum trhu provedený organizací ICRT a šesti spotřebitelskými organizacemi zjistil, že dvě třetiny z 250 výrobků zakoupených na tržištích nevyhovují bezpečnostním testům. Průzkum neznačkových hraček prodávaných prodejci třetích stran prostřednictvím některých nejoblíbenějších tržišť v EU zjistil, že 97 % z nich nesplňuje právní předpisy EU. Společnost EucoLight zjistila, že v deseti zemích EU nesplňuje požadavky 78-100 % LED žárovek. On-line mystery shopping, který provedla společnost LightingEurope v Nizozemsku, ukázal, že žárovky zakoupené prostřednictvím platforem buď vůbec nebyly opatřeny štítkem energetické účinnosti, nebo nebyl správně použit. V červnu 2021 OECD a EUIPO varovaly, že dochází k robustnímu nárůstu nabídky padělků na všech typech on-line platforem.

[3] Např. britská spotřebitelská skupina Which? zjistila, že podvodníci dokážou vytvořit falešné reklamy během několika hodin a že téměř každý desátý spotřebitel se stal obětí podvodné reklamy, protože je platformy dostatečně nechrání. Společnost Arbeiterkammer uvedla, že nalezení falešných inzerátů obchodů na platformách trvá méně než hodinu.

[4] Např. německé sdružení spotřebitelů vzbv zjistilo, že čtyři z deseti německých spotřebitelů, kteří si objednali zboží od třetí strany se sídlem mimo Evropu prostřednictvím platformy, se setkali s různými problémy od nedoručení objednávky až po obtížné nebo nemožné uplatnění práva na odstoupení od smlouvy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů