Středa, 24. dubna 2024

IEA: Závazky z klimatické konference by udržely oteplování na hranici 1,8 stupně

IEA: Závazky z klimatické konference by udržely oteplování na hranici 1,8 stupně

Pokud by země dodržely své závazky ohledně snižování emisí, které potvrdily nebo zvýšily během současné konference OSN o klimatu (COP26), podařilo by se udržet globální oteplování na hranici 1,8 stupně Celsia. Vyplývá to z analýzy, jejíž výsledky dnes zveřejnil šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Cílem klimatické konference je udržet oteplování planety pod dvěma stupni a pokusit se přiblížit k hranici 1,5 stupně.

"Jde o obrovský krok vpřed, ale práce tím nekončí," napsal Birol na twitteru.

Nevládní organizace jsou skeptické, že závazky ohledně snižování emisí oxidu uhličitého, metanu nebo odklonu od fosilních paliv jednotlivé země beze zbytku splní. Birol ale v panelové diskusi řekl, že výsledek analýzy jeho úřadu je "obrovsky povzbudivý" a je "velmi dobrou zprávou".

Těsně před začátkem klimatické konference OSN spočítala, že tehdy platné závazky ohledně snižování emisí by znamenaly, že globální teplota do konce století stoupne o 2,7 stupně Celsia oproti předindustriální éře. Podle odborníků by pak planeta čelila extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů.

Klimatologové jsou zajedno v tom, že pro budoucnost planety by bylo nejpříznivější dodržet závazek z klimatické konferenci v Paříži v roce 2015. Tam se státníci dohodli, že oteplování je potřeba udržet pod 1,5 stupněm Celsia. Nyní se oficiálně hovoří o tom, že zvyšování teplot se má udržet co nejníže pod dvěma stupni Celsia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů