Sobota, 27. července 2024

Tuvalu hledá právní způsoby, jak zůstat státem, i kdyby zmizelo pod mořem

Tuvalu hledá právní způsoby, jak zůstat státem, i kdyby zmizelo pod mořem

Malé tichomořské souostroví Tuvalu hledá právní způsoby, jak si udržet vlastnictví své námořní zóny a být dál uznáváno jako stát, pokud bude v důsledku klimatických změn pohlceno mořem. Podle agentury Reuters to dnes uvedl tuvalský ministr zahraničí.

"V současné době pracujeme s nejhorším s scénářem, kdy bychom byli všichni nuceni se přesídlit nebo by se naše země zcela potopila," řekl šéf tuvalské diplomacie Simon Kofe v rozhovoru s agenturou Reuters.

Záběry na ministra Kofeho, který svůj předtočený projev k účastníkům klimatického summitu COP26 pronesl po kolena v mořské vodě, byly v posledních dnech hojně sdíleny na sociálních sítích. Kofe uvedl, že proslov přednesl na místě, kde dříve bývala pevnina.

Tuvalu, jež má kolem 11.000 obyvatel, leží na půli cesty mezi Havajskými ostrovy a Austrálií. Devět ostrovů tvořících souostroví je kriticky ohroženo stoupající hladinou oceánu, protože jejich nejvyšší bod dosahuje pouhých 4,5 metru. Podle australské vládní zprávy stoupá hladina moře od roku 1993 o půl centimetru ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů