Čtvrtek, 28. března 2024

Greenpeace: EU vyváží tisíce tun pesticidů, které na vlastním území zakázala

Greenpeace: EU vyváží tisíce tun pesticidů, které na vlastním území zakázala

Evropská unie loni povolila vývoz nejméně 3800 tun pesticidů nebezpečných pro včely a biodiverzitu, které na svém vlastním území zakazuje. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie investigativního týmu britské pobočky organizace Greenpeace a švýcarské asociace Public Eye. Neonikotinoidy se používají jako systémové insekticidy, EU část z nich zakázala. Patnáct členských zemí je ale na základě dočasné výjimky nadále vyváží, zejména do Brazílie, kde se používají pro ochranu cukrové řepy před škůdci, píše list Le Monde.

Evropské úřady loni od září do prosince povolily vývoz 3800 tun pesticidů, které obsahují více než 700 tun účinných látek imidakloprid, thiametoxam a klothianidin. Vyvezené množství by stačilo k ošetření 20 milionů hektarů polí, což je více než osmkrát plocha všech osevních ploch v Česku. Podle údajů o toxicitě těchto přípravků by mohly tyto pesticidy zabít tisíce bilionů včel, uvádí studie a dodává, že údaj je značně podhodnocený, protože vychází jen z exportů povolených za poslední čtyři měsíce loňského roku.

Studie pracuje s údaji od 1. září 2020, protože právě k tomuto datu vznikla všem exportérům pesticidů z EU povinnost hlásit objemy a složení vývozu příslušným unijním úřadům. Pesticidy mířily do 65 zemí, nejčastěji do Brazílie, Indonésie a na Ukrajinu, píše Le Monde na základě studie. Nevládní organizace píší o "toxickém obchodu" v souvislosti s devíti zeměmi. Nejvíce pesticidů nebezpečných pro včely vyváží Belgie (310 tun aktivních látek), následovaná se značným odstupem Francií, Německem a Španělskem.

Nejvíce kritizovaných přípravků na hubení hmyzu, tři čtvrtiny, vyváží firma Syngenta, která má výrobní závody právě v Belgii a dalších zmiňovaných zemích. Na druhém místě je firma Bayer, která vyrábí zejména v Německu.

Mluvčí Bayeru v reakci na studii uvedl, že "pouhá skutečnost, že přípravek na ochranu rostlin není v EU povolen nebo zakázán, nevypovídá nic o jeho bezpečnosti".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů