Sobota, 20. dubna 2024

Bioplynová stanice na Novojičínsku způsobila havárii a navíc ji ani nenahlásila

Bioplynová stanice na Novojičínsku způsobila havárii a navíc ji ani nenahlásila

Na začátku tohoto roku způsobila společnost Projekt Moravská s.r.o. havárii ve svém zařízení - bioplynové stanici BPS Bílov. Důsledkem byl odtok závadné látky do bezejmenného vodního toku, který je přítokem Pustějovského potoka. Zákon porušila tato firma i tím, že havárii neprodleně nenahlásila hasičskému sboru, ani policii, ani správci povodí. Tato havárie nebyla v během několika měsíců jediná a společnosti Projekt Moravská byla uložena pokuta 450 tisíc korun.

Bioplynová stanice slouží k výrobě bioplynu z biologicky rozložitelných produktů zemědělské činnosti - živočišné výroby a rostlinné výroby (siláž, senáž, obiloviny), dále jsou v BPS zpracovávány znečištěné odpadní vody z manipulačních ploch a výluhy ze silážního žlabu. Jedním z produktů při této výrobě bioplynu je takzvaný digestát, což je zbytek po fermetačním procesu. Digestát je používán jako organické hnojivo, ovšem při nekontrolovaném úniku do přírody je závadnou látkou, znečišťující životní prostředí.

A právě v průběhu několika dnů na začátku roku došlo v nadzemní skladovací nádrži digestátu v bioplynové stanici Bílov (BPS) k odtoku skladované látky přes horní okraj nádrže na zpevněné a nezpevněné plochy kolem nádrže a dále směrem k vodnímu toku, který je přítokem Pustějovského potoka. Tím, že provozovatel mimořádnou událost nenahlásil ani hasičům, ani policii, porušil ohlašovací povinnost podle vodního zákona. Zároveň tím byla také porušena povinnost postupovat podle schváleného havarijního plánu.

Informaci o silném znečištění Pustějovského potoka nahlásil až občan obce Pustějov, což bylo podnětem pro vodoprávní úřad v Bílovci (VPÚ), který téhož dne zahájil šetření v areálu BPS v Bílově. VPÚ zjistil, že dochází k odtoku závadných látek z areálu a na místě nařídil BPS provést opatření k zamezení dalšího úniku (rozmístění balíků sena a slámy a vybudování zemní hráze na nezpevněné ploše směrem k vodnímu toku).

Následně pak VPÚ předal případ Oblastnímu inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ostravě.

,,K přetékání ze skladovací nádrže došlo v důsledku vysoké vrstvy pevného materiálu (krusty), která se utvořila kvůli částečné nefunkčnosti míchacího systému," uvedl ředitel oblastního inspektorátu Karel Kozubek.

Další mimořádná událost nastala v únoru, kdy jímka u silážního žlabu přetekla a odtekla do melioračního kanálu a následně pak do vodního toku. K úniku závadných látek došlo v důsledku pokrytí poklopu dešťové vpusti vrstvou ledu, která zamezila odtoku závadných látek do dešťové vpusti a následně do jímky u silážního žlabu. Podle sdělení obsluhy výluhy z materiálů skladovaných v silážním žlabu odtékaly přes tuto vrstvu ledu na přilehlý terén a dále do melioračního příkopu, místo do dešťové vpusti.

Počátkem března informovala BPS inspekci o další havárii - došlo k výbuchu fermentorů při odstávce elektrického proudu. Směs z fermentorů unikla přes střechu na okolní plochu a do blízkého melioračního příkopu. Havárie nastala v průběhu servisních prací prováděných externím subjektem a v přímém důsledku dlouhodobé odstávky elektřiny, kterou si servisní práce vyžádaly.

Při kontrole provedené za účelem ověření plnění opatření dohodnutých při havárii provozovatel BPS sdělil, že fermentovaný materiál byl z melioračního příkopu v celé jeho délce odtěžen sacím bagrem a svahy melioračního příkopu byly dočištěny ručně. Vytěžený materiál byl uložen do silážního žlabu v areálu BPS. Kontrolou ČIŽP bylo rovněž ověřeno, že veškerý uniklý fermentovaný materiál byl z povrchu terénu i melioračního příkopu odstraněný.

Uvedené mimořádné události (havárie) v BPS Bílov řešil VPÚ v Bílovci, který následně případné porušení vodního zákona z šetření havárií předal k řešení Oblastnímu inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ostravě. Provozovateli BPS Bílov společnosti PROJEKT MORAVSKÁ, s.r.o.byla ČIŽP uložena pokuta ve výši 450 tisíc korun, která je od konce září 2021 v právní moci.

V další komunikaci pak BPS informovala ČIŽP o dalších přijatých opatřeních, do všech jímek v areálu bylo nainstalováno automatické elektronické spínání WPS, které automaticky udržuje nízké hladiny v jímkách. Tato zařízení jsou schopna sepnout čerpadla, které skladované látky v jímkách přečerpají.

Firma rovněž podle svých slov zabezpečila skladovací nádrže na digestát elektronickým zabezpečovacím systémem.

havárie leden 1

havárie leden 2


havárie březen 1

havárie březen 2

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů