Čtvrtek, 28. března 2024

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na nový rekord nad 75 eury

Cena emisních povolenek v EU vystoupila na nový rekord nad 75 eury

Cena emisních povolenek v Evropské unii se dnes vyšplhala na nové maximum nad 75 eury (více než 1900 Kč) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. Systém obchodování s povolenkami byl v EU zaveden v roce 2005 a růst jejich ceny z posledních měsíců je jedním z faktorů, které přispívají ke zdražování energií.

Cena povolenek v EU dnes podle Reuters vystoupila až na 75,04 eura za tunu. Navázala tak na středeční růst, za kterým stálo prohlášení nové německé vládní koalice, že nedopustí pokles ceny povolenek v Německu pod 60 eur za tunu.

Poptávku po emisních povolenkách nyní podporují rovněž vyšší ceny plynu, kvůli kterým je pro elektrárenské společnosti ekonomičtější využívat uhlí. Produkce elektřiny z uhlí vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, takže vyžaduje více emisních povolenek, píše Reuters.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Evropská komise v květnu uvedla, že počet povolenek v oběhu se loni zvýšil, protože pandemie covidu-19 vedla k poklesu emisí. Na konci loňského roku bylo podle komise v oběhu zhruba 1,579 miliardy povolenek, o 14 procent více než před rokem. Komise proto rozhodla, že z budoucích aukcí stáhne 378,9 milionu povolenek a umístí je do rezervy pro stabilizaci trhu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů