Úterý, 19. března 2024

Darujte stromeček pod stromeček a podpořte lesy napříč republikou

Darujte stromeček pod stromeček a podpořte lesy napříč republikou

Nadace dřevo pro život, která dlouhodobě podporuje zájem české veřejnosti o les, dřevo a životní prostředí, právě odstartovala již třetí vánoční kampaň DARUJTE STROMEČKY POD STROMEČEK, která je součástí sbírky Darujme stromečky lesu. Cílem kampaně je podpora nadační sbírky, jejíž výtěžek putuje na obnovu českých lesů. Za každých vybraných 25 Kč bude zasazen jeden nový stromek. Pomocnou ruku mohou nabídnout jednotlivci i celé firmy. Za přispění do sbírky získá každý podporovatel certifikát, který může zabalit pod vánoční stromeček a udělat svým blízkým radost smysluplným dárkem.

Zalesnit se musí přes 300 ha lesa

Sbírkou Darujme stromečky lesu chce Nadace dřevo pro život napomoci obnově veřejně přístupných lesů u Dačic, Jíloviště u Prahy, Kunštátu u Blanska, Milešova a Nového Knína ve středních Čechách i Opočna na Královéhradecku. Dárce si může vybrat, kam jeho peníze poputují a který les podpoří. Jen ve Středočeském kraji, v lesích kolem Jílového u Prahy a Dobříše, je potřeba vysadit téměř milion kusů sazenic, převážně dubu, buku, borovic s příměsí javoru, modřínu, douglasek a jedlí. ,,Pro představu se jedná o investici ve výši kolem 7 milionu korun," uvádí Filip Tobolka, lesní správce z Lesní Středočeské a dodává: ,,Vlastním zalesněním však naše práce zdaleka nekončí. Následně nás čeká vylepšování výsadeb, tzn. nahrazení uschlých stromů nově vysazenými. Procento nezdaru z prvních výsadeb se totiž pohybuje kolem 30 %. Výsadba je spojená s veškerou péčí o nově vzniklé lesní kultury. Například tedy s oplocením, likvidací nežádoucí vegetace či ochranou proti okusu zvěří."

Smysluplný dárek ocení každý

Letošní vánoční kampaň se stejně jako loni nese v duchu darujte stromeček pod stromeček. ,,Během loňské vánoční kampaně jsme vybrali bezmála půl milionu korun a pevně věříme, že letos se nám podaří dosáhnout ještě lepšího výsledku. České lesy potřebují stále naši pomoc. Vánoce jsou obdobím setkávání, splněných přání a překvapení. A já pevně věřím, že na konci vánoční kampaně budu mile překvapen," uvádí Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život a dodává: ,,Sbírka samozřejmě běží během celého roku, kolem Vánoc se ale nabízí skvělé spojení s obdarováním našich blízkých něčím, co je potěší, a navíc pomůže společnosti."

Vánoční certifikát jako dárek

Každý dárce získá vánočně laděný certifikát o zalesnění kousku naší české krajiny. Cena jedné sazeničky/stromečku je 25 Kč. Je na každém, jakou částkou do sbírky přispěje. Každá koruna se počítá. A každá koruna je investovaná do nadačního projektu a do práce, která s ním souvisí. Z peněz vybraných v roce 2021 začne výsadba stromů na jaře příštího roku, kdy je nejvhodnější doba pro sázení.

Zapojit se mohou i celé firmy

Nadace dřevo pro život nabízí dlouhodobější spolupráci pro jednotlivce, ale i větší týmy nebo celé společnosti. Při vyšší finanční podpoře sbírky Darujme stromečky lesu je možné se zapojit i do samotné výsadby nových stromů, například formou teambuildingu, kdy celý pracovní tým může vlastníma rukama pomoci k obnově českých lesů.

Více informací o celém projektu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů